Euro i dolar stabilni

Kurs eura u utorak se na međunarodnim tržištima donekle stabilizovao, nakon kratkotrajnog skoka dan ranije pod uticajem izjava čelnika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija u vezi inflacije, a stabilan je bio i dolar, pred odluku američke centralne banke Fed o kamatnim stopama.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1742 dolara, što znači da mu je cijena skliznula blagih 0,1 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem, a nakon što je glavni ECB-ov ekonomista Peter Praet kazao da u Draghijevim izjavama nije bilo ničeg novog.

U trgovanju u ponedjeljak nakratko je dostigao najviše nivoe u 3,5 mjeseca nakon što je ECB-ov predsjednik Draghi izrazio optimizam u pogledu inflacije u eurozoni i rasta plata. Analitičari su to protumačili kao signal zaoštravanja monetarne politike pa su tržišta počela špekulisati s podizanjem kamatnih stopa ujesen iduće godine, što je nakratko pružilo podršku euru.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 94,165 bodova. Dolarom se u takvoj atmosferi jutros trgovalo po 112,915 jena, što znači da je na blagom dobitku u poređenju s prethodnim zatvaranjem.

Na valutnim tržištima prevladava mirna trgovina jer se ulagači drže na oprezu nakon najnovijeg zaoštravanja američko-kineskog trgovinskog rata. Sjedinjene Države i Kina uvele su u ponedjeljak novi krug uzajamnih carina, uz izostanak ikakvih naznaka da bi ijedna strana mogla popustiti.

Trguje se mirno pred odluku o trećem podizanju kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini, a koje su trgovci najvećim dijelom već uračunali. Fed u utorak počinje dvodnevno zasjedanje na kojem se očekuje podizanje ključne kamatne stope za četvrtinu procenta, odnosno njihovo osmo po redu od kraja 2015. godine.

Check Also

CBCG: Ukidanje kolaterala kao kriterijuma za klasifikovanje kredita

Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio je izmjene i dopune Odluke o minimalnim standardima za upravljanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *