Potpisan okvirni sporazum za auto-put Beograd-Sarajevo, gradiće ga turska kompanija „Tašjapi“

Dodajte komentar

Okvirni sporazum Vlade Srbije i turske kompanije „Tašjapi“ o saradnji na projektima infrastrukture, čiji deo je i izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, potpisali su danas u Beogradu ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik turske kompanije „Tašjapi“ Emrulahom Turanlijem, a prisustvovao je i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Ismir Jusko, javljeno je iz kancelarije Vlade Republike Srbije.

Zorana Mihajlović je kazala da „u najkraćem roku“ očekuje ugovore za tri projekta.

„Prvi će biti za rehabilitaciju puta Novi Pazar-Tutin, dužine 22,5 kilometara, koja će koštati najmanje 20 miliona eura i za šta očekujemo da počnu radovi najkasnije za šest mjeseci, kad se inovira projektna dokumentacija“, kazala je Mihalović, saopštio je njen kabinet.

Druga dva ugovora su za oba kraka auto-puta Beograd-Sarajevo na teritoriji Srbije: Kuzmin-Sremska Rača, od 17 kilometara, procijenjene vrednosti 210 miliona eura, i Požega-Užice-Kotroman, od 60 kilometara, procijenjene vrednosti 830 miliona eura. Dodala je da samo sa srpske strane procijenjena vrednost izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo iznosi 1,05 milijardi eura.

„Vrlo blizu smo potpisivanju ugovora, a turska strana kreće sa izradom projektne dokumentacije“, kazala je Zorana Mihajlović.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko rekao je da je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo „projekat života“ za obje zemlje i da će povezati nekoliko industrijskih zona koje su u ovom trenutku veoma loše povezane.

„Posle Koridora 5c ovo je najvažniji infrastrukturni projekat za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Jusko.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić rekao je da je potpisivanjem sporazuma mehanizam bilateralne saradnje dobio pun smisao, jer postaje realnost projekat u koji na početku gotovo niko nije vjerovao.

Predsednik kompanije „Tašjapi“ Emrulah Turanli zahvalio je na povjerenju koje je ukazano kompaniji da realizuje projekat i dodao će raditi odgovorno i danonoćno da bi uspješno bio završen.

„Svih 10.000 zaposlenih u ‘Tašjapiju’ su na raspolaganju narodu Srbije i daćemo sve od sebe da uspješno uradimo posao“, kazao je Turanli.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *