Naslovne strane dnevnih novina za 20. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Kinezi nabudžili cijene, ako Vlada traži drugog partnera autoput tek 2020.

Vlada će kineskoj kompaniji CRBC ponuditi da “zaboravljeni pristupni put za dionicu autoputa Smokovac – Mateševo, nedostajuću elektro i vodovodnu mrežu izgradi za 60 miliona koliko je te radove procijenio stručni tim Ministarstva saobraćaja ali i nezavisni inženjer projekta, što je duplo manje od onoga što sada traži kineski partner.

Poslovanje TO Bar češljaće i revizori

Nakon tužilaštva, i revizori će se pozabaviti poslovanjem Turističke organizacije (TO) Bara tokom 2015. i 2017. godine. Shodno ranijoj odluci Izvršnog odbora, u TO Bar treba da počne revizija finansijskih iskaza za 2015. i 2017. koja uključuje i evidenciju i naplatu boravišne takse u tom periodu.

Dnevne novine

Obavezna rezerva 250,9 miliona eura

Obavezna rezerva banaka na kraju avgusta je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 250,9 miliona eura. Od ukupnog iznosa na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 54,8 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 45,2 odsto.

Cijeli region boluje od visokog javnog duga

Sve zemlje regiona bilježe rast javnog duga zbog slabe fiskalne discipline i nepostojanja srednjoročnog plana upravljanja, a jedan od pokretača razvoja moglo bi da bude veće podsticanje privatnog umjesto javnog sektora, ocijenjeno je na jučerašnjoj javnoj debati na temu javnog duga u zemljama regiona, koju je organizovala regionalna koalicija Balkan Monitoring Public Finanaces.

Kinezi zainteresovani za projekte Regionalnog vodovoda

Delegacija NR Kine koju, predvodi Ganjie Li, ministar ekologije i zaštite životne sredine, posjetila je juče Regionalni vodovod. U kineskoj delegaciji je još deset visokih zvaničnika koji će učestvovati u radu Ministarske konferencije “Zadužbina budućnosti” koju, u okviru Mehanizma saradnje 16 +1, organizuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a otvoriće je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Dan

Država zaboravila dug od 200 miliona

Prema podacima Vlade, javni dug države sredinom ove godine je iznosio 70,1 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), odnosno 3,1 milijardu eura. Međutim, Ines Mrdović iz MANS-a navodi da državni dug iznosi 75 odsto BDP-a. Uvećanje od četiri odsto BDP-a značilo bi da je dug 3,32 milijarde ili 200 miliona eura više.

Samo štrajk može natjerati Vladu da promijeni zakon

Generalni štrajk i protest su jedine aktivnosti koje će moći da promijene nešto po pitanju poboljšanja. predloga izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidekom osiguranju (PIO), ocijenio je za “Dan predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

Građanima dužu poreze, tajkunima poklanjaju milione

Dok Vlada povećava namete građanima i prijeti otpuštanjem radnika iz državne i lokalne uprave, tajkunima poklanja novac, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić. – Ono o čemu se mjesecima šuškalo, sad je i zvanično potvrđeno. Vlada je sa kompanijom , Darisma, koja je zakupac dijela imovine hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera, potpisala tajni sporazum po kojem obaveze od 2,2 miliona eura prema radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom prebacuje na teret poreskih obveznika, tj. građana.

Pobjeda

Kamatne stope i dalje visoke

Nekvalitetni krediti se u kontinuitetu smanjuju i trenutno iznose 217,9 miliona, odnosno 7,4 odsto. Toje značajan pad u odnosu na 2011. godinu, kadaje njihov nivo iznosio 25,9 odsto. Kamatne stope imaju tendenciju daljeg pada iako i dalje predstavljaju skup input za realnu ekonomiju kazao je guverner dr Radoje Zugić, koji predvodi delegaciju CBCG na sastanku u Frankfurtu posvećenom dijalogu na visokom nivou sa Evropskom centralnom bankom.

Brković prodaje Galeb, teniske terene i zemljište

Kompanija “Vektra Boka prvi put je stavila na prodaju teniske terene i zemljište na Toploj i Milašinovića plažu. Odbor direktora kompanije raspisao je javni poziv za prodaju dijela nepokretne imovine po ukupnoj početnoj cijeni od 13,73 miliona eura.

Slaba fiskalna disciplina zida javni dug

Predstavnica Svjetske banke Sanja Madžarević-Šujster ocijenila je juče da od povećanja javnog duga boluje cijela regija, između ostalog i zbog slabe fiskalne discipline. – Države su u fazi velike volatilnosti, odnosno nesigurnosti i slabe fiskalne discipline. Regija ima potencijala ako svi građani daju podstrek kazala je Madžarević-Šujster na javnoj debati na temu javnog duga u zemljama regiona, koju je organizovala regionalna koalicija Balkan Monitoring Public Finances.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *