EU pokreće istragu poslovnog modela Amazona

Evropska komisija istražuje aktivnosti online trgovine, ali i tržišta Amazona izražavajući zabrinutost da bi kompanija zbog svoje dvostruke uloge mogla nepravedno konkurisati na tržištu, objavio je u srijedu visoki evropski zvaničnik.

Amazon svoje proizvode prodaje neposredno, ali pruža svoju platformu i sitnim trgovcima da prodaju svoje vlastite proizvode. Komisiju zabrinjava način na koji kompanija Amazon koristeći podatke malih kompanija, određuje posljednje trendove.

“Nismo još došli do zaključaka, ali radimo na tome da zvanično otvorimo slučaj kako bi dobili uvid u širu sliku”, rekla je Margrethe Vestager, sekretarka Evropske komisije za tržište novinarima u Briselu.

Kao dio preliminarne istrage, Komisija je poslala upite tržišnim učesnicima, dodala je Vestager.

Amazon je već došao u centar pažnje zbog sporazuma o povlaštenom oporezivanju s Luksemburgom. U septembru je Komisija naredila da ovaj online maloprodajni gigant mora platiti oko 250 miliona eura. Prikupljeno je više od 280 miliona eura, uključujući kamate, rekla je Vestager u srijedu. Amazon se žalio na odluku prije Evropskog suda pravde. Ako dobije tužbu, novac će mu biti vraćen.

Check Also

Planirano zapošljavanje 327 državnih službenika

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Ažurirani kadrovski plan organa državne uprave i službi Vlade …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *