Cijeli region boluje od visokog javnog duga

Sve zemlje regiona bilježe rast javnog duga zbog slabe fiskalne discipline i nepostojanja srednjoročnog plana upravljanja, a jedan od pokretača razvoja moglo bi da bude veće podsticanje privatnog umjesto javnog sektora, ocijenjeno je na jučerašnjoj javnoj debati na temu javnog duga u zemljama regiona, koju je organizovala regionalna koalicija Balkan Monitoring Public Finanaces.

Predstavnica Svjetske banke (SB) Sanja Madžarević-Šujster kazala je da od povećanja javnog duga boluje čitava regija i da državama nedostaje srednjoročni fokus.

“Sve zemlje su povećale javni dug. Države su u fazi velike nesigurnosti i slabe fiskalne discipline. Regija ima potencijala, ako svi građani daju podstrek”, kazala je Madžarević-Šujster, dodajući da su sve zemlje regiona investirale u autoputeve, što su projekti sa dugim povratom investicije.

Ona je na pitanje kako komentariše to što je crnogorska vlada od 500 miliona eura koje je pozajmila emisijom euroobveznica, 300 miliona iskoristila za refinansiranje, dok se 200 miliona nalazi u budžetskoj rezervi i na njih se plaća kamata, odgovorila da je to proces koji traje.

“Mislim da se ne radi od 200 miliona eura, ali to je proces koji traje. Pretpostavljam da će Vlada izaći sa tim podatkom. Može se desiti da ćete imati u depozitima sredstva za refinansiranje naredne godine. Pametno je sačuvati neiskorišćena sredstva i ne zaduživati se naredne godine”, rekla je Madžarević-Šujster.

Učesnici debate su bili i koordinatorka za javne finansije u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Ines Mrdović, glavni urednik nedjeljnika NIN Milan Ćulibrk i bivši ministar finansija poslanik u Skupštini Raško Konjević.

Check Also

Lučić: Telekom Srbija za ovu godinu planira rekordne prihode veće od milijardu eura

U godini kada slavi 25. rođendan Telekom Srbija ima čime da se pohvali. U posljednje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.