Qatar Airways: Gubitak od 69 miliona dolara zbog blokade

Qatar Airways objavio je da gubitak od preko 69 miliona dolara za prošlu godinu, koju su ocijenili “najizazovnijom u 20-godišnjoj istoriji”, a za to je kriva blokada koju su ovom prevozniku nametnule četiri zemlje iz susjedstva.

Prema finansijskom izvještaju, katarska kompanija je zabilježila niži rast prometa i 19 posto manju popunjenost sjedišta na odlaznim letovima.

Qatar Airways te je rezultate pripisao “nezakonitoj blokadi” koju su joj 5. juna prošle godine uvele Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat.

Ove četiri države prekinule su diplomatske i transportne veze s Katarom, uključujući zemaljske, avio i pomorske komunikacije, optuživši zemlju za podršku terorizmu i kršenje odredbi dogovora iz 2014. godine sa članicama Zalivskog vijeća za saradnju (GCC). Katar je negirao navode arapskog kvarteta.

“Ipak, sa zadovoljstvom mogu reći da je uicaj nezakonite blokade minimiziran zahvaljujući našem biznis planiranju, odlučnim akcijama, fokusiranjem na putnika i posvećenom osoblju. Ovi rezultati, stoga, nisu tako negativni kako su se naši susjedi nadali”, rekao je izvršni direktor Qatar Airwaysa Akbar al-Baker.

Katarski prevoznik, koji je ostao bez ulaza u 18 gradova u zemljama koje su podigle blokadu, bio je prisiljen preusmjeriti svoje letove preko Turske, Irana i Omana.

Od početka krize u Golfskom zalivu, Qatar Airways je pokrenuo letove za 24 nove destinacije, što je podiglo ukupne troškove.

“Nismo kapitulirali i odustali od svojih želja. Nastavili smo rast i investicije”, kazao je Akbar al-Baker.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *