Naslovne strane dnevnih novina za 13. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Gubitaši i trgovac gorivom žele Mediteran sa Žabljaka

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, kojim je juče predsjedavao premijer Duško Marković, naložio je tenderskoj komisiji da nastavi pregovore o izdavanju u dugoročni zakup bivšeg vojno-turističkog kompleksa “Mediteran na Žabljaku sa jedinim ponuđačem konzorcijumom kojeg čine čine firme “CG SKI” Žabljak i “Baltic International Trading” iz Talina, Estonija.

Dnevne novine

Ojačati monetarnu i finansijsku stabilnost

Realizacija predstojećeg regionalnog programa za centralne banke zemalja Zapadnog Balkana, kojim će rukovoditi Banka Njemačke, ima za cilj jačanje monetarne i finansijske stabilnosti u regionu. Taj projekat, kako su saopštili iz Centralne banke (CBCG), pripremiće institucije za članstvo u Evropski sistem centralnih banaka.

Do računa putem SMS-a

Telenorovi korisnici od sada imaju mogućnost da pristupe svom računu, u PDF formatu, putem linka koji će dobijati SMS porukom, saopšteno je iz kompanije. Na taj način, kako dodaju, korisnik će moći pristupiti svim računima u posljednjih godinu.

Nastaviti pregovore o zakupu Mediterana

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte naložio je Tenderskoj komisiji da nastavi pregovore o dugoročnom zakupu turističkog kompleksa Mediteran Žabljak, saopšteno je iz Vladine Službe za odnose sa javnošću. Tender za turističku valorizaciju lokaliteta bivšeg vojno-tustičkog kompleksa Mediteran raspisan je početkom decembra 2013. godine, ali su rokovi za podnošenje ponuda više puta produžavani zbog neinteresovanja investitora.

Dan

Ne pada mi na pamet da podnesem ostavku

Ne pada mi na pamet da podnesem ostavku na mjesto izvršnog direktora. Samo drugačije tumačimo međunarodne računovodstvene standarde, rekao je direktor Luke Bar Zarija Franović za “Dan”, komentarišući navode o smjeni i nepovjerenju odbora direktora.

Ispitati otkup akcija Rudnika

Predsjednik PIR-a i manjinski akcionar EPCG Momir Joksimović podnio je juče krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv odgovornih lica u Ministarstvu ekonomije, EPCG, A2A, Vlade, Rudnika uglja i vlasnika 0,08 odsto akcija EPCG koji se kriju iza kastodi računa, zbog, kako je naveo, sumnje da su se udružili radi sticanja nezakonite dobiti na štetu energetske komanije i države. Akcionari skriveni iza kastodi računa su glasali za otkup akcija Rudnika uglja (RUT1) kada se Vlada uzdržala od glasanja zbog eventualnog sukoba interesa.

Najgore koncesionare izabrali za savjetnike

To što je IFC vlasnik skoro petine akcija društva koje upravlja Aerodromom Zagreb, problematično je iz razloga što analitičari iz avio-industrije taj koncesioni akt ocjenjuju kao najgori u regionu, kao i zbog blizine aerodroma u odnosu na zračne luke u Crnoj Gori.

Pobjeda

Akcionarima dodijelili 55,28 miliona eura

Isplata dividende akcionarima Elektroprivrede, u ukupnom iznosu od 55,28 miliona eura ili 38,35 centi po dionici neto, počelaje juče. Iz EPCG su podsjetili da je odluka o isplati dividende, u bruto iznosu od 42,14 centi po akciji, donesena 20. avgusta na Skupštini akcionara. Pravo na dividendu imaju akcionari koji su 20. avgusta bili upisani u spisak akcionara EPCG kod Centralne depozitarne agencije.

Ne očekuje se novi rebalans

Nije realno očekivatijoš jedan, odnosno treći rebalans državnog budžeta do kraja tekuće godine, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija. Oni su ocijenili da svi makroekonomski indikatori ukazuju na snažniji rast ekonomije, koji će se, kako kažu, odraziti i na stabilnu naplatu prihoda do kraja godine.

Za preduzeća ključna regionalna saradnja

Strategija Vlade je da podstiče konkurentnost i održivost malih i srednjih preduzeća (MSP), preduzetničku kulturu i promoviše njihov rast, za šta je ključna regionalna saradnja, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.Ona je na regionalnoj konferenciji Evropske mreže preduzetništva zemalja jugoistočne Evrope, koja je juče počela u Podgorici, kazala da kompanije u Crnoj Gori imaju koristi od personalnih poslovnih savjeta koji im pomažu da unaprijede međunarodni potencijal i poslovne veze kroz inicijative ove mreže.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *