Koje evropske kompanije imaju najviše nagomilanog novca?

Najviše nagomilanog novca u evropi imaju kompanije “Total” (29,2 milijarde eura), “Electricite de France” (28,3 milijarde eura) i “Folksvagen AG (27,3 milijarde eura), otkriva izvještaj Službe za investicije agencije za rejting “Moody’s”. Analiza 757 nefinansijskih kompanija sa sjedištem u Evropi, na Bliskom Istoku i u Africi pokazuje da je količina gotovog novca krajem 2017. godine bio najveća u posljednjih sedam godina, prenosi “Business CFO Journal”.

Mnoge od ovih kompanija počele su da vraćaju milijarde investitorima putem otkupa akcija i dividendi, kao i da ulažu novac u kapitalne projekte i ugovore. Otkup akcija kompanija sa liste “S&P Europe 350” porastao je prošle godine na 87,8 milijardi eura, u odnosu na 77,2 milijarde eura u 2016. pokazuju analize. Potrošnja za istraživanja i razvoj povećana je 2017. godine na 146,9 milijardi eura, sa 140,2 milijarde, koliko je za to izdavajano 2016. godine.

Trošadžijska pomama nije svojstvena direktorima evropskih kompanija koji su obično konverzativniji u korišćenju novca nego njihove američke kolege. Međutim, s obzirom na negativne kamatne stope u Evropi, gomilanje novca u bankama postalo je neisplativo, a investitori pozivaju kompanije da mudro koriste njihov gotov novac tako što će uskladiti nova ulaganja s prihodima akcionara i količinom novca odvojenom za crne dane.

Francuski naftni gigant “Total” u februaru je pokrenuo program za otkup akcija u vrijednosti od pet milijardi dolara, a u julu je saopštio da će povećati međudividendu za 3,2 odsto na 0,64 eura po akciji, prenosi “Blic”.

Kompanija Diageo, proizvođač viskija “Džoni Voker” i likera “Bejliz”, saopštila je u julu da će otkupiti akcije u vrijednosti od dvije milijarde funti (2,6 milijardi dolara) kako bi vratila novac akcionarima. Time je upotpunila raniji program otkupa akcija u ukupnoj vrijednosti od 1,5 milijardi funti u fiskalnoj godini koja se završila 30. juna. Kompanija je takođe povećala udeo u kineskoj kompaniji koja proizvodi liker “Sichuan Shuijingfang Co. sa 40 na 60 odsto.

Neiskorišćeni novac često nailazi na osudu investitora, prenosi “Blic”.

Holandska kompanija “Akzo Nobel” razgovarala je sa akcionarima o distribuciji značajnog dijela iznosa od 7,5 milijardi eura koje će dobiti od prodaje specijalnih hemikalija, objašnjava finansijski direktor Marte de Vris.

Prošle godine, bila je izložena pritisku investitora “Elliot Management Corp” i želi da osigura da akcionari budu zadovoljni.

Tomas Tepfer, finansijski direktor njemačkog proizvođača sintetičkih materijala “Covestro AG”, raspolagao je krajem juna likvidnim sredstvima u iznosu od 475 miliona eura (u istom periodu prošle godine: 300 miliona eura). Povećao je budžet za investicije i od 2019. godine, pa nadalje mogao bi da troši čak 1,2 milijarde eura godišnje, objašnjava on.

Tepfer planira da dio kapitala iskoristi za povećanje autputa svojih fabrika, koje rade maksimalnim kapacitetima, a ostatak vrati akcionarima. U prvom polugodištu 2018. godine “Covestro” je potrošio više od jedne milijarde eura na dividende i otkup akcija, kaže finansijski direktor kompanije.

Neki idu još dalje. Kevin Entriken, finansijski direktor holandske softverske kompanije “Wolters Kluwer NV” prošle godine je podigao međudividende na 40 odsto, što je povećanje od 25 u odnosu na prethodne godine. Do kraja jula okončan je otkup akcija u vrijednosti od 300 miliona eura, a kasnije ove godine namjerava da otkupi čak 550 miliona eura. Krajem juna, likvidna sredstva kompanije smanjena su na 654 miliona eura. Pre godinu dana iznosila su milijardu eura.

Ekonomski online

Check Also

MMF odobrio najveću tranšu ikada iz svojih rezervi: Najviše opet najbogatijim zemljama

Bord guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je najveću alokaciju Specijalnih prava vučenja (SDR) ikada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *