Uber se okreće električnim skuterima i biciklima

Uber se planira više usredsrediti na poslovanje električnim skuterima i biciklima, a manje automobilima, premda bi to moglo naštetiti dobiti te kompanije, pišu mediji.

Direktor Ubera Dara Khosrowshahi rekao je kako su individualni načini prevoza primjereniji vožnji po gradskom središtu. Takođe, predviđa da će korisnici u budućnosti češće putovati na kraće udaljenosti.

– Tokom najvećih gužvi u saobraćaju, vrlo je neefikasno da metalna gromada teška tonu prevozi jednu osobu 10 blokova. Kratkoročno, na finansijskom nivou to možda nije dobitak za nas, ali dugoročno na strateškom nivou mislimo da je to smjer u kojem želimo ići, izjavio je za Financial Times.

Njihovi Jump električni bicikli zasad su dostupni u osam američkih gradova, uključujući New York i Washington te će uskoro biti dostupni i u Berlinu.

Takođe, udružili su se i s Limeom, kompanijom za električne skutere, dok u isto vrijeme sklapaju dogovore u drugim područjima, poput javnog i prevoza tereta.

Khrosrowshahi je priznao kako Uber zarađuje manje novca vožnjom bicikla nego vožnjom automobila na istu udaljenost, no smatra kako će to biti nadoknađeno jer će korisnici češće koristiti aplikaciju za kraća putovanja.

Takođe je priznao kako bi vozači Ubera mogli ostvariti gubitak ovim planom, no istaknuo je kako će dugoročno vozači imati koristi od unosnijih i dužih putovanja.

Uber, koji je u prošloj godini izgubio 4,5 milijardi dolara, pod pritiskom je jer mora poboljšati svoje finansijsko stanje prije očekivanog uvrštenja dionica na berzu.

Prihodi od poslovanja taksijima rastu, no troškovi širenja na druga područja, kao što su dijeljenje bicikala i dostava hrane izazvali su drastično povećanje gubitaka.

Regulatorni pritisak takođe prijeti rastu na nekim tržištima. Tokom ovog mjeseca u New Yorku je izglasano privremeno ograničenje izdavanja novih dozvola za taksi usluge po načelu dijeljenja vožnje zbog gužvi, dok gradonačelnik Londona planira tražiti slična ograničenja.

FT

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *