Moody’s mora da plati 16 miliona dolara kazne

Agencija Moody’s Investors Service Inc. pristala je da platit ukupno 16,25 miliona dolara kazne zbog propusta u unutrašnjoj kontroli i nejasnih definicija i nedosljedne primjene simbola u kreditnim rejtinzima, objavila je američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC).

Bio je to prvi pravni spor koji je američki finansijski regulator pokrenuo zbog nedosljedne primjene simbola u kreditnim rejtinzima, napominje novinska agencija dpa.

Ukupna je vrijednost hartija od vrijednosti u čijim je rejtinzima utvrđena nedosljedna primjena simbola dvije milijarde dolara.

Prema nagodbi, Moody’s će platiti kaznu od 15 miliona dolara zbog propusta u internoj kontroli, uključujući modele koje su koristili pri ocjenjivanju kvaliteta harrija od vrijednosti baziranih na hipotekarnim kreditima.

Odvojeno je agencija pristala da plati 1,25 miliona dolara i analizira mjere, procedure i interne kontrole vezano za upotrebu simbola u kreditnim rejtinzima.

U Moody’su nisu ni priznali ni opovrgnuli SEC-ove optužbe.

Prema SEC-u, Moody’s nije uspostavio ni dokumentima potkrijepio efikasnu strukturu interne kontrole u modelima koje su preuzeli od partnerske kompanije i koristili u ocjenjivanju kvaliteta hartija od vrijednosti baziranih na hipotekarnim kreditima u razdoblju od 2010. do 2013. godine.

Nisu takođe zadržali ni primjenjivali postojeće mehanizme interne kontrole predviđene za te modele.

Agencija je zbog grešaka u modelima korigivaka više od 650 rejtinga vrijednosnca baziranih na hipotekarnim kreditima ukupne vrijednosti veće od 49 milijardi dolara.

Check Also

Cijene nafte u padu

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u padu za više od dva odsto nakon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *