Evropljani odustaju od ljetnjeg računanja vremena

Većina građana Evropske unije izjasnila se protiv pomjeranja sata dva puta godišnje i sve ukazuje da će se u Uniji prestati sa prelaskom na ljetnje računanje vremena.

Stanovnici EU, po svemu sudeći, 28. oktobra će posljednji put pomjeriti sat – u tri će vratiti kazaljku jedan sat unazad, na dva, odnosno na standardno vrijeme.

Više od 80 odsto ispitanika u najvećem onlajn istraživanju u istoriji EU izjasnilo se protiv pomjeranja sata dva puta godišnje, piše nemački list Vestafalenpost pozivajući se na dobro informisane izvore u Briselu.

U anketi koja je trajala od 4. jula do 16. avgusta učestvovalo je oko 4,6 miliona ljudi.

Ljetnje računanje vremena podrazumijeva pomjeranje časovnika kako bi tokom ljetnjih mjeseci u večernjim satima dan duže trajao.

To se praktikuje u najvećem dijelu Sjeverne Amerike i Evrope, dok većina zemalja u drugim regionima to ne radi.

Evropska komisija će o rezultatima istraživanje razgovarati danas, piše EURACTIV.com.

Portparol Komisije Margaritis Skinjas rekao je da anketa “nije referendum” i da o ukidanju pomjeranja sata treba da se izjasni i Evropski parlament.

Čini se, međutim, izvesnim da će ljetnje računanje vremena biti napušteno.

Ljetnje računanje vremena u sadašnjem obliku uvedeno je u Njemačkoj 1980, a mnogo ranije u nekim drugim zemljama, u cilju štednje energije.

Od 2002. pomjeranje časovnika regulisano je na nivou EU.

Više članica, uključujući Finsku, Litvaniju, Švedsku, Poljsku, aktivno se zalaže u EU da se direktiva o ljetnjem računanju vremena stavi van snage.

Check Also

Ovo su mentalne vještine koje su neophodne da budete lider

Kako biste bili dobar lider nije bitno samo dobro ynati posao, bitne su i neke …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *