Zaposlene na aerodromima brinu koncesije, prijete protestom

Dodajte komentar

Zaposleni na Aerodromu Tivat odlučili su da organizuju proteste ukoliko Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ne odustane od namjere da raspiše tender za davanje koncesija nad vazdušnim lukama u Tivtu i Podgorici.

Na sastanku prije dvije večeri, dogovoreno je da protest bude brzo izvjestan ako Bord direktora preduzeće Aerodromi Crne Gore ne potpiše već odavno pripremljeni i usaglašeni predlog kolektivnog ugovora na nivou te kompanije. To bi zaposlenima, kako smatraju, obezbijedilo kakvu-takvu pravu sigurnost pred najavljenu „valorizaciju“ aerodroma.

Prema informacijama izvora “Vijesti”, zboru je prisustvovala većina od oko 130 radnika Aerodroma Tivat koji su potpisima podržali zaključke o organizovanju protesta, ukoliko se ne prihvate njihovi zahtjevi upućeni Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Bordu direktora ACG.

Iz sindikalne organizacije Aerodroma Tivat juče nisu željeli da zvanično komentarišu zbivanja i odluke na zboru radnika, istakavši da se u svemu koordininišu sa kolegama iz sindikalne organizacije Aerodroma Podgorica i da će zajedno izaći sa zvaničnim stavom.

Dodali su i da se sindikati oba aerodroma pripremaju da učestvuju u javnoj raspravi o nacrtu koncesionog akta i koncesionog ugovora za aerodrome, a koje je pripremilo ministarstvo Osmana Nurkovića (BS) i o čemu će se centralni okrugli sto održati 10. septembra u Podgorici.

MSP namjerava da aerodrome ponudi u koncesiju na 25 godina, a Vlada računa da će iz tog posla odmah dobiti najmanje 100 miliona eura na ime „predujma koncesione naknade“.

Ministarstvo u nacrtu koncesionih dokumenata međutim, nije navelo kolika je minimalna godišnja naknada (procenat od ukupno ostvarenih svih godišnjih prihoda koje koncesionar napravi na aerodromima), ispod kojeg država neće dati u zakup vazdušne luke.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *