Naslovne strane dnevnih novina za 25. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Arapi naplatili 12,5 miliona od Kneževićeve banke

Arapska kompanija Kaspia Property Holdings naplatila je od Atlas banke 12,5 miliona po osnovu presude koja je od sredine jula u Privrednom sudu imala klauzulu pravosnažnosti, saznaju “Vijesti” nezvanično iz nekoliko izvora. Da je do naplate došlo potvrdili su i iz Atlas grupe, koja je saopštila da je zbog svega pokrenula postupak u Londonskom sudu međunarodne arbitraže.

Da li bi Vlada i doplaćivala budućem koncesionaru ACG

Nacrt koncesionog akta za aerodrome koje je pripremilo Ministarstvo saobraćaja Osmana Nurkovića (BS) ne eliminiše mogućnost da država dođe u situaciju da budućem koncesionaru va2;dušnih luka u Tivtu i Podgorici, plaća više novca nego što će od njega godišnje prihodovati na ime koncesione naknade.

Dnevne novine

KVADRAT U NOVOGRADNJI JEFTINIJI OKO 80 EURA

Razlike u prosječnim cijenama kvadrata stana u novogradnji u znatnoj mjeri zavise od učešća stanova solidarne stambene izgradnje Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u drugom kvartalu ove godine na crnogorskom tržištu je niža za 81 euro nego u prva tri mjeseca, kada je u prosjeku iznosila 1.162 eura. Prema preliminarnim Monstatovim podacima, prosječna cijena kvadratnog metra u glavnom gradu je od aprila do kraja juna iznosila 1.021 euro i bila čak 122 eura niža nego u prvom kvartalu.

Dan

Opština Pljevlja ostala bez naknade za Maljevac

Privredni sud donio je presudu kojom Elektroprivreda (EPCG) nema obavezu da pljevaljskoj lokalnoj upravi plati naknadu za izgradnju deponije pepela i šljake Maljevac. U presudi se navodi da opštinska uprava, koja je tražila obeštećenje, u tužbi nije iznijela valjane dokaze, pa je tužba odbijena.

Odobrene 2,94 milijarde kredita

Banke su u prvoj polovini godine odobrile kredite od ukupno 2,94 milijarde eura, što je rast 1,2 odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na jun prošle godine odobreno je 13 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita na kraju juna bio je niži u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,88, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Sezona dovedena na tanke grane

Bliži se kraj ljetnje sezone, a Crnogorsko primorje, prema tvrdnjama ugostitelja nije “zapljusnuo talas očekivanog broja gostiju, kako su to u svojoj statistici predstavili turistički poslenici. Ugostitelji tvrde da su nezadovoljni podacima koji se plasiraju u javnosti jer ne pokazuju pravo stanje. Prema njihovim riječima, situacija je za 20 do 30 odsto gora nego prošle godine, sobe i apartmani su tokom ljeta bili poluprazni, a smanjen je i promet u ugostiteljskim objektima, iako cijene nijesu povećane.

Pobjeda

Prodaju državne zapise vrijedne 34 miliona

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 34 miliona eura, šesta ovogodišnja, biće održana u utorak. Iz Centralne banke su saopštili da se ponude mogu dostavljati do utorka do 12 sati. Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 27. februar naredne godine.

Kupcima je sve skuplje nego lani

Većina potrošača koje je Pobjeda anketirala smatra da su cijene povrća i voće ove godine više nego lani. Za razliku od njih predstavnici trgovačkih lanaca i pijačni prodavci tvrde da su na prošlogodišnjem nivou. Proizvođač Veselin Jovović naveo je da su cijene pojedinih poljoprivrednih proizvoda bile i do 50 odsto više nego lani, da su cijene drugih proizvoda stagnirale, a pojedinih bile u padu.

Razmatraće pokriće akumuliranog gubitka

Akcionari Željezničke infrastrukture (ŽICG) razmatraće 11. oktobra, na sjednici Skupštine odluku o pokriću akumuliranog gubitka preduzeća. Na dnevnom redu vanredne Skupštine akcionara ZICG je i odluka o smanjenju osnovnog kapitala kompanije, po osnovu pokrića akumuliranog gubitka. Dioničari će razmatrati zaključak o prenosu dijela imovine kompanije na državu, ali i izmjene Statuta preduzeća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *