Tursku čeka talas poskupljenja i pad ekonomije

Dodajte komentar

Lošim vijestima za tursku ekonomiju kao da nema kraja, no vlada predvođena predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i dalje nema sveobuhvatni plan izlaska iz krize.

Umjesto toga, uporno upire prstom u Washington optužujući Ameriku za ekonomsku invaziju. Nakon što su rejting agencije Standard & Poor's (S&P) i Moody's snizile rejting Turske, još ga dublje poguravši u špekulativni razred, u obrazloženju je S&P naveo kako očekuje da Turska iduće godine zagazi u recesiju.

Nije bezazleno

“Snižavanje rejtinga odražava naša očekivanja da će ekstremna volatilnost turske lire i posljedična oštro prilagođavanje bilansa plaćanja potkopati tursku ekonomiju”, naveo je S&P. Recesija u državi od 80 miliona stanovnika u kojoj živi i 3,5 miliona sirijskih izbjeglica nije bezazlena stvar, ocjenjuju strani analitičari. U globalnom BDP-u Turska učestvuje s jedan posto, no uzroci valutne krize koja je samo ove godine srušila vrijednost lire za 40 posto prema dolaru izviru u Turskoj, a ne u inostranstvu.

Naime, na evidentno pregrijavanje ekonomije početkom godine nadovezala se zabrinutost oko nezavisnosti centralne banke u vođenju monetarne politike, posebno nakon ustavnih izmjena koje su ukinule mjesto premijera i predsjedniku Erdoganu dale ovlašćenja vođenja ekonomske politike. Dok stopa inflacije skače – ove godine popela se na 15 posto – centralna banka presporo podiže kamatne stope vjerovatno imajući u vidu predsjednikov stav o tom pitanju. Kako se već ranije pisalo, Erdogan kamatne stope smatra “majkom i ocem svih zala” i traži njihovo spuštanje kako bi povoljni krediti podstakli investicije.

Gubitak povjerenja

To je dovelo do gubitka povjerenja stranih investitora u tursku fiskalnu disciplinu. Tamošnja valuta prva je platila ceh – prije godinu dana za dolar je trebalo dati 3,5 lire, a danas više od šest. Najniži kurs od 7,24 lire zabilježen je 13. avgusta. Agencija S&P očekuje recesiju iduće godine ponajviše zbog pada vrijednosti valute što je značajno povećalo pritisak na privatni sektor koji je visoko zadužen u stranoj valuti, posebno preduzeća, izjavio je za CNBC Roberto Sifon Arevalo, rukovodilac istraživanja u toj agenciji.

Procjenjuje se da turske kompanije i finansijske institucije imaju otprilike 220 milijardi dolara stranog duga prema bankama. Zadužena preduzeća rizik su i za banke, dodaje Arevalo. Pritisak će osjetiti i potrošači. S&P predviđa da će stopa inflacije u iduća četiri mjeseca dostići vrhunac od 22 posto da bi sredinom 2019. pala ispod 20 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *