“Allianz” trpi dvostruki gubitak zbog kraha mosta u Đenovi

Dodajte komentar

Veliki evropski osiguravač “Allianz” doživljava dvostruki udarac od kolapsa mosta u Đenovi, Italija. Grupa nije samo jedan od osiguravača građevinskog objekta, već takođe učestvuje u koncesionarskoj kompaniji “Autostrade per l'Italia”, izjavio je danas lider kompanije “Allianz”.

U rušenju mosta poginula je najmanje 41 osoba.

“Allianz” je manji partner u konzorcijumu koji je osiguravao objekat. Udio je izražen u jednocifrenom procentu. U ljeto 2017. godine konzorcijum Allianza, francuske kompanije EDF i holandskog fonda DIF sa 6,94 posto učestvovao je u “Autostrade per l'Italia”. Njemački osiguravač posjeduje 60% dionica u konzorcijumu.

Konzorcijum je prošle godine platio gotovo 1 milijardu eura za dionice, piše “Welt am Sonntag”, citirajući “Atlantia Group”, glavnog vlasnika “Autostrade per l'Italia”. Dakle, proizilazi da je samo “Allianz” investirao više od 600 miliona eura u “Autostrade per l'Italia”.

Indikator za gubitak vrijednosti, koji može ugroziti njemačkog suvlasnika, mogla bi biti cijena dionica “Atlantije”. Ona se privremeno smanjila za oko četvrtinu.

Glavni vlasnik “Atlantije” je italijanska porodica Beneton, koja je poznata po modnom brendu istog imena. Trenutno, iznos gubitaka je nepoznat. Kada je “ViaTel” autoput bio oštećen 2004. godine od cisterne koja se zapalila, troškovi popravke su bili oko 30 miliona eura. Ali, most nije bio uništen, kao što se desilo sada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *