Hrvatska subvencioniše nabavku 500 ekoloških vozila

Nakon završenog konkursa za građane, u Hrvatskoj su odobreni i podsticaji firmama za kupovinu 506 električnih i drugih vozila sa alternativnim pogonom.

Na javni poziv za neposredno sufinansiranje kupovine energetski efikasnih vozila pravnim licima, koji je 20. juna objavio hrvatski Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost (FZOEU), stiglo je više od 200 prijava firmi iz cele Hrvatske, piše Jutarnji list.

Njih 127 sa potpunom prijavom dobilo je novčana sredstva u iznosu 13 miliona kuna – za nabavku ukupno 506 vozila.

Sufinansiranje je odobreno za kupovinu 286 električnih bicikala, 122 električna automobila, 29 vozila N1 kategorije sa pogonom na komprimovani prirodni gas ili tečni prirodni gas kao i za 69 vozila L kategorije.

“S obzirom na podatke Centra za vozila Hrvatske za 2017. godinu, možemo reći kako već ove brojke značajno podržavaju trend pojave elektrovozila na hrvatskim drumovima. U 2017. je u Hrvatskoj registrovano 277 električnih ličnih vozila, a rezultati ovih javnih poziva pokazuju da će se ta brojka barem udvostručiti”, ističu u FZOEU-u.

Inače, Fond je 2018. godine osigurao više programa sufinansiranja, a prvi javni pozivi vrijedni 25 miliona kuna bili su objavljeni upravo za sufinansiranje ekološki prihvatljivih vozila.

Nakon višemsečnih najava nastavka sufinansiranja eko vozila, prvi poziv namijenjen građanima bio je objavljen 25. aprila.

Interes građana bio je sličan kao i interes firmi – ogroman, što i ne čudi s obzirom na to da je prethodni program sufinansiranja bio aktualan 2015. godine.

Tokom jednog dana primili su više od 1.000 mejlova i gotovo 800 zahtijeva za sufinansiranje te je poziv već idućeg dana zatvoren. Budžet je tada bio 12 miliona kuna, a dodijeljena su sredstva za 414 građana.

Sredstva su odobrena za kupovinu 224 električna bicikla, 133 električna automobila i jedno plug-in hibridno vozilo te 56 električnih motocikala.

Check Also

NLB će zadržati dobit ostvarenu u 2019. godini

Slovenačka bankarska grupacija NLB, matična kompnija Nove Ljubljanske banke, saopštila je u petak kako planira …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *