Norveški B2 i švedski DDM kupuju Hetu u Hrvatskoj

Norveški B2 i švedski DDM kupiće hrvatsku podružnicu “loše banke” bivše austrijske Hypo Alpe-Adria banke (danas Addiko) za oko 160 miliona eura, što je najveća transakcija potraživanjima u regionu, izvijestio je slovenački poslovni list Finance pozivajući se na nezvanične izvore, prenosi Indikator.ba.

List navodi da se austrijska Heta nalazi u završnoj fazi prodaje svoje hrvatske kćerke, sa oko 450 miliona eura loših dugova, te da će na jesen uslijediti i prodaja slovenačke podružnice.

Heti je, prema podacima iz aprila ove godine, ostalo da riješi imovinu u vrijednosti oko jedne milijarde eura. Prema izvještajima, u martu 2015. godine, kada je Heta stavljena pod nadzor austrijskog finansijskog regultaora FMA, njena imovina iznosila je 7,1 milijardi eura. Međutim, menadžment je postigao za tri milijarde bolje rezultate u uslovima recikliranja.

Stanje gotovine je poraslo na više od 10 milijardi eura, od čega je isplaćeno 5,8 milijardi eura u ljeto 2017. godine.

Heta ima oko 800 zaposlenih u Klagenfurtu i jugoistočnoj Evropi, a u početku je bilo 7.200. Broj kompanija je prepolovljen na 80, od kojih su mnoge prazne školjke koje su zakonski legalne.

Check Also

Potpisan Sporazum o saradnji Arbitražnog suda pri Privrednoj komori Crne Gore i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore

Predsjednik Arbitražnog suda pri Privrednoj komori Crne Gore, Vesko Božović i dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta …

Leave a Reply

Your email address will not be published.