Erste: Kako će situacija u Turskoj uticati na valute CIE

Dodajte komentar

Kursevi valuta CIE trenutno nisu u znatnijoj mjeri neadekvatni. Ako ne bude daljeg pogoršanja sentimenta na međunarodnom tržištu, češka kruna bi trebalo da ojača, dok bi rumunski lej trebalo da doživi umjereni pad, navodi se, između ostalog, u analizi Erste grupe o tržištima Centralne i Istočne Evrope.

Prošlog četvrtka i petka, pažnja je bila prevashodno okrenuta ka dešavanjima u Turskoj, koja su imala primetan negativan efekat prelivanja i na globalna tržišta. Nakon što je lira pala za nevjerovatnih 11-12% u odnosu na američki dolar u roku od samo jednog i po dana, predsjednik Erdogan je izjavio u petak poslijepodne da bi „djelotvoran odgovor Zapadu“ bio zamjena dolara i zlata koji se drže „ispod slamarice“ u turske lire i takođe je naglasio da se zemlja „neće predati ekonomskim ubicama“.

Nakon Erdoganovih riječi i tvita predsjednika SAD Donalda Trampa da će dodatno povećati carine na turske proizvode od čelika i aluminijuma, valuta je zabilježila dodatan pad od oko 9-10% u roku od nekoliko sati. U međuvremenu, ECB je izdala upozorenje da bi određene banke u eurozoni mogle da budu izložene povećanom riziku ukoliko se pozicija Turske dalje bude pogoršavala, iako je takođe navela da situacija još uvjek nije kritična. Pošto se čini da se premijer drži stava da Turska ne bi trebalo da mijenja ekonomsku politiku, teško je predvidjeti šta bi moglo da zaustavi tekuće pogoršavanje situacije, iako je obim pada lire ekstreman i (u normalnim okolnostima) zahtijevao bi korekciju.

Valute u regionu su bile prilično stabilne, ili čak u porastu, na početku nedjelje, sa izuzetkom rumunskog leja, koji je zabilježio pad nakon porasta tokom prethodnih nedelja nakon što je Narodna banka Rumunije (NBR) odlučila da ne poveća referentnu stopu. Međutim, u drugom dijelu protekle nedjelje su kretanja turske lire imala negativan efekat i na tržišta CIE. Pošto osnovni podaci zemalja CIE nisu uporedivi sa turskim, efekat zaraze na tržištu je bio umjeren.

Ukoliko se dodatno pogorša sentiment na međunarodnom tržištu, na koji trenutno nepovoljno utiču problemi u Turskoj, valute CIE bi takođe mogle da dožive blagi pad. Suštinski gledano, valute CIE trenutno nemaju u znatnijoj mjeri nerealan kurs. Tako bi, ukoliko ne dođe do daljeg pogoršavanja međunarodnog sentimenta, češka kruna zapravo trebalo da dobije na vrijednosti, dok bi rumunski lej trebalo da doživi umjereni pad. Ipak, u ovom trenutku bi se reklo da su međunarodni faktori od veće važnosti za kratkoročna kretanja valuta.

Na sjednici u avgustu, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je referentnu stopu na nivou od tri procenta. Prema projekcijama centralne banke, inflatorna očekivanja za ostatak godine nalaze se ispod središnje tačke ciljnog raspona, dok se za predstojeće dvije godine inflatorna očekivanja finansijskog sektora i NBS nalaze oko središnje tačke ciljnog raspona od tri odsto.

“Dinamika u bankarskom sektoru takođe je faktor podrške takvoj odluci, s obzirom na pad kamatnih stopa i rast kreditne aktivnosti. U našoj prognozi očekujemo da će NBS referentnu stopu zadržati na trenutnom nivou tokom cele godine, pošto takođe očekujemo porast inflacije i nastavak pozitivnih ekonomskih trendova”, navodi se u izvještaju Erste banke.

Revidiraćemo našu trenutnu prognozu međugodišnje stope od 3,5 procenta nakon objavljivanja konačnih podataka BDP-a za drugi kvartal 2018. godine na kraju mjeseca, navodi se u analizi Erste grupe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *