Naslovne strane dnevnih novina za 14. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Brisanjem smanjili nezaposlenost, pa se hvale

Broj nezaposlenih u Crnoj Gori na kraju juna iznosio je 42.737 i bio je za 3.256 manji nego na isti dan prošle godine, navedeno je u polugodišnjem izvještaju o radu Zavoda za zapošljavanje. Međutim, iz tabela Zavoda se vidi da je do tog smanjenja došlo brisanjem nezaposlenih sa evidencije i rastom zapošljavanja proteklih mjeseci, ali većinom u javnoj upravi.

Agencija istražuje neprijavljene varijabile

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije pokrenula postupak protiv poslanika vladajuće koalicije koji u imovinskim kartonima nijesu prijavili dodatak na zaradu koji su dobili od parlamenta krajem prošle gocline, tvrde u Centru za građ ansko obrazovanje (CGO).

Dnevne novine

Najviše zahtjeva dostavljeno Societe, najmanje Lovćen banci

Građani su do 9. avgusta najviše prijava za učešće u projektu Hiljadu plus podnijeii Societe General banci Montenegro, njih 293, dok je najmanje zahtjeva dostavijeno Lovćen banci, pokazuju zvanični podaci. Prema informacijama sa sajta projekta, Crnogorskoj komercijalnoj banci dostavljeno je 236 aplikacija, NLB 234, a Erste banci 123.

U blokadi 16.910 firmi

U Crnoj Gori je, prema podacima Centralne banke (CBCG), na kraju jula u blokadi bilo 16.910 preduzeća i preduzetnika, 0,08 odsto više nego u junu. Ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi je 636,59 miliona eura, što je 1,21 odsto više nego u junu.

DOBIT MARINE BAR SMANJENA ZA PETINU

Neto dobit Marine Bar na kraju drugog kvartala iznosila je 174.880 eura, što je 20,7 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazujupodaci iz izvještaja o poslovanju barske kompanije. Poslovni prihodi preduzeća na kraju juna su iznosili 600.150 eura,što je 0,9 odsto više nego u uporednom periodu. Porasli su i rashodi i to 18,5 odsto na 436.840 eura.

Dan

Dnevno za hranu iz uvoza 1,2 miliona

Na crnogorsko tržište u 2017. godini uvezeno je hrane i životinja u vrijednosti 425 miliona eura, što znači da se približno dnevno uvezeno prehrambrenihproizvidavrijednih 1,2 miliona eura, pokazuju statistički podaci.

Zabrinjava visoka stopa nezaposlenosti

Ohrabruju pokazatelji rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), međutim, ono što zabrinjava jeste visoka stopa nezaposlenosti i negativni trendovi u spoljnotrgovinskoj razmjeni, ocijenio je predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM) Budimir Raičković, koji je u intervjuu za “Dan naglasio da strateške grane turizam i energetika, bilježe pozitivne pomake.

Na plažama otpad, mobilijar trostruko skuplji

I ove godine turistička sezona se ne razlikuje mnogo od prethodnih. Stari problemi poput otpada koji se ne uklanja redovno, mobilijara koji zauzima više od pola plaže, pa posjetioci nemaju gdje da prostru peškir, visoke cijene samo su dio onoga na šta su se turisti žalili.

Pobjeda

Podneseno 4.500 zahtjeva za legalizaciju

Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju opštine Herceg Novi do 16. jula stiglo je 4.500 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Prema riječima sekretarke Marine Sekulić, procjene su da na području hercegnovske opštine ima 5.000 nelegalnih objekata, te su u Sekretarijatu zadovoljni, jer su skoro svi ušli u proces formalizovanja bespravno izgrađenih objekata.

Grade tri lamele sa 234 stana

Podgorička kompanija Zetagradnja dobila je saglasnost da u okviru stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru nekadašnjeg Duvanskog kombinata izgradi stambeno-poslovni objekat površine 20.300 kvadratnih metara. Objekat I ,,Faza 5 se nalazi na dijelu urbanističke parcele broj jedan, na kojoj se radi kompletan kompleks, u okviru katastarske opštine Podgorica, u zahvatu urbanističkog plana “Duvanski kombinat”.

Duguju 636 miliona

U Crnoj Gori je, prema podacima Centralne banke, na kraju jula u blokadi bilo 16.906preduzeća i preduzetnika, 0,08 odsto više nego u junu. Ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računije 636,59 miliona eura, što je 1,21 odsto više nego ujunu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *