Zbog svjetskog prvenstva u fudbalu udvostručen profit Adidasa

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas u četvrtak je izvijestio da mu je neto dobit u drugom tromjesečju više nego udvostručena zahvaljujući svjetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji i pojačanoj internet prodaji.

Neto dobit njemačke kompanije u drugom je kvartalu poskočila na 396 miliona eura, sa 158 miliona eura u istom razdoblju prošle godine.

Zahvaljujući snažnoj potražnji na ključnim sjevernoameričkim i na kineskom tržištu i u online prodaji, prihodi grupe porasli su četiri posto, na 5,3 milijarde eura.

Veliki pokretač rasta u drugom kvartalu bilo je svjetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji, zahvaljujući kojem je Adidasova prodaja samo na ruskom tržištu zabilježila dvocifrenu stopu rasta.

Osim što je bio dobavljač lopti za prvenstvo, Adidas je sponzorisao 12 od ukupno 32 reprezentacije na turniru, što im je pomoglo da bezbolno prebrode rano ispadanje njemačke reprezentacije.

„Imali smo još jedan snažni kvartal, čemu je doprinijelo uspješno poslovanje vezano za svjetsko prvenstvo u fudbalu”, izjavio je glavni izvršni direktor Kasper Rorsted.

Grupi su na ruku išle i više cijene specijalizovanih linija sportske odjeće i obuće, što je pomoglo da se nadoknadi negativan uticaj valutnih kurseva i marketinške troškove vezane za prvenstvo.

U američkoj sportskoj podružnici Reebok prihodi su pak smanjeni tri posto, na 387 miliona eura, uprkos opsežnom restrukturiranju.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.