Kompanije će počastiti dioničare sa bilion dolara

Nedavno je američko tržište kapitala dočekalo prvu kompaniju vrijednu bilion dolara, a do kraja godine bi još jedna kategorija mogla prijeći tu vrtoglavu granicu – iznos vraćen dioničarima kroz otkup dionica.

Prema izvještaju banke Goldman Sachs koje prenosi New York Times, uprave američkih kompanija tokom ove godine odobrile su otkupe dionica vrijedne 754 milijarde dolara.

Dohvatljiva granica

To je čak 80 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, navodi se u izvještaju, pa se i granica od bilion dolara sada čini dohvatljiva. Samo su kompanije iz sastava indeksa S&P 500 tokom prvog tromjesečja otkupile svojih dionica za rekordnih 178 milijardi dolara. Pojedinačno gledano, takav način povrata dobiti kompanije dioničarima najviše koristi Apple kome je poresko rasterećenje donijelo mnogo koristi.

Prema proračunu Howarda Silverblatta, starijeg analitičara u S&P Dow Jones Indices, u prvom polugodištu proizvođač iPhonea otkupio je svojih dionica za do sada nezabilježenih 43,5 milijarde dolara. Goldmanovi analitičari ističu kako bi otkupi dionica mogli biti značajan izvor potražnje dok ostale kategorije investitora – mali ulagači, investicioi i penzioni fondovi – prodaju hartije od vrijednosti. To prije svega važi za tehnološki sektor.

Demokrate bile u pravu

Naime, taj sektor učestvuje s 40 posto u do sada odobrenim otkupima dionica, ali sa svega 21 posto u realizovanim kupovinama.

Uprkos tome, Goldmanovi analitičari ne predviđaju da će to značajnije podići vrijednost S&P-a 500 koju krajem godine vide na trenutnom nivou od 2850 bodova. Međutim, podaci o otkupu dionica pokazuju kako su u pravu bili zastupnici Demokratske stranke prilikom rasprave o poreskoj reformi. Umjesto u gospodarstvo, kako su tvrdili republikanci, novac će kompanije preliti u džepove dioničara, tvrdili su demokrati.

Poslovni.hr

Check Also

Promet u Delti manji 80 odsto, upitna isplata zarada

Zaposleni u šoping molu Delta City, koji sada da bi došli na posao moraju imati …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *