Bečki institut: Rusija najveći investitor u Crnoj Gori sa 426 miliona eura

Zapadni Balkan može postati alternativna lokacija za direktne strane investicije, navodi Bečki institut za međunarodna istraživanja (WIIW) u nedavnom izvještaju, navodeći da su razlozi za to nedovoljno iskorištena radna snaga i poboljšana infrastruktura.

U izvještaju WIIW-a o poslovanju u regionu, navodi se da na priliv stranih direktnih investicija u 2018. godini utiču globalnu faktori poput sankcija Rusiji, carine SAD-u, Brexit, digitalizacija.

Prema podacima centralnih banaka zemalja regiona, najveći investitor u petogodišnjem periodu u regionu je Rusija, nakon čega slijede Austrija i Norveška.

Rusija je najveći investitor u Crnoj Gori sa ukupno 426 miliona eura ulaganja.

Najviše investicija privukla je Slovenija, a u toj zemlji susjedna Austrija uložila je 16,4 milijardi eura u petogodišnjem periodu. Istovremeno, Austrija je u devetogodišnjem periodu 2005-2013 najveći investitor u Srbiji sa 2,3 milijarde eura. Ta zemlja je najveći investitor u Bosni i Hercegovini, gdje je od 1994. do kraja 2016. godine uložila 1,2 milijarde eura.

U periodu od 2014. do aprila 2018. godine, Holandija je najveći investitor u Hrvatskoj sa 3,35 milijardi eura.

Švajcarska je vodeći investitor u Albaniji (1,08 milijardi eira), i u Makedoniji (277 miliona eura) za petogodišnji period.

Na Kosovu, od proglašenja nezavisnosti, Njemačka je najveći investitor sa 436 miliona eura.

Indikator.ba

Check Also

Made in New York Jazz Festival, Montenegro 2021-2022: Deset dana JAZZ-a u Crnoj Gori

Crnogorska izdavačka kuća Rabbit Records, u saradnji sa Made in New York Competition and Festival INC iz Njujorka …

Leave a Reply

Your email address will not be published.