Auto-industrija prva žrtva Trampovog trgovinskog rata

Dodajte komentar

Dok se trgovinski rat predvođen SAD-om sve više zahuktava, pojedine kompanije već počinju osjećati posljedice uvođenja viših carina, ponajviše one iz automobilskog sektora, ali i ostalih.

Kina je u petak najavila da će uvesti carine na više od 5.200 američkih proizvoda, ako SAD odluči sprovesti najnoviju prijetnju o nametanju 25 odsto carina na dodatnih 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu.

Početkom godine SAD je uveo i carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, Meksika i Kanade, na što su te zemlje reagovale uzvratnim mjerama, podsjeća Hina.

Zasad je eskalacijom trgovinskog rata najviše pogođena automobilska industrija – tri velika proizvođača nedavno su upozorila da promjene trgovinskih politika štete njihovom poslovanju.

Ford i General Motors, Fiat Chrysler, BMW

Ford i General Motors smanjili su prognoze dobiti za 2018. godinu, navodeći kao razlog poskupljenje čelika i aluminijuma prouzrokovano američkim carinama. Fiat Chrysler takođe je smanjio prognozu dobiti za ovu godinu, nakon što mu je pala prodaja u Kini, budući da kupci odgađaju kupovine.

I ostale evropske i američke automobilske kompanije već su reagiovale povećanjem cijena vozila u Kini. BMW je nedavno objavio da podiže cijenu svojih dvaju modela zbog većih uvoznih carina na američke automobile u Kini. Tesla je takođe objavio povećanje cijena dvaju modela.

Međutim, postoji i pozitivan učinak za Kinu, ističe Anna-Marie Baisden, vodeći istraživač automobilskog tržišta pri Fitch Solutions. „Vidjeli smo nekoliko proizvođača automobila, uključujući Teslu, kako ubrzavaju planove o ulaganju u lokalne proizvodne objekte radi izbjegavanja uvoznih carina“, rekla je.

I firme iz drugih sektora takođe razmatraju mogućnosti. „Ironično, neke od najteže pogođenih firmi su američke ili one koje proizvode u SAD-u, iako su američke carine namijenjene oporavku domaćih kompanija“, navela je Baisden.

Američki proizvođač motocikala Harley-Davidson planira tako preseliti dio proizvodnje iz SAD kako bi izbjegao „znatni“ teret evropskih carina nastalih kao odgovor na američke carine na čelik i aluminijum.

Prehrambene firme i ostale žrtve

Neke kompanije u industriji hrane i pića takođe spuštaju svoje prognoze i postavljaju nove cijene kako bi se mogli nositi s novim stanjem stvari.

Tyson Foods, najveći svjetski proizvođač mesa, nedavno je smanjio prognoze dobiti, navodeći kako su carine na izvoz američke svinjetine i govedine uzrokovale prekomjernu ponudu i posljedični pad cijena mesa na američkom tržištu.

Coca-Cola je saopštila kako će ove godine povećati cijene u Sjevernoj Americi kako bi nadoknadila više cijene prevoza i metala, navodi Wall Street Journal.

Ostale kompanije pokušavaju smanjiti obim poslovanja s Kinom kao način izbjegavanja carina.

Proizvođač igračaka Hasbro seli proizvodnju iz Kine, američki konglomerat Honeywell želi koristiti više lanaca iz zemlja izvan Kine, a firma za opremanje domova RH planira smanjiti količinu robe dobijenu iz Kine.

Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi eskalacija nametanja carina i uzvratnih mjera mogla srezati globalni privredni rast za 0,5 odsto do 2020. godine.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *