Italijanski gradić prodaje kuće za 1 euro

Vijeće italijanskog gradića San Piero Patti donijelo je odluku da će stare, napuštene kuće prodavati po cijeni od jedan euro.

Cilj je da ožive ovo mjesto smješteno u brdovitom predjelu Sicilije.

Zbog migracija i starenja gradić je izgubio veliki dio populacije, pa je zato veće moralo preduzeti hitne mjere i korake kako ovaj gradić ne bi nestao. Oni koji odluče da kupe kuću moraće da je obnove koristeći tradicionalni kamen, drvo i terakotu za krov, te po mogućnosti da zaposle domace zidare. Ono što ovu lokaciju čini atraktivnom jeste da je udaljena samo 15 minuta vožnje od najbliže plaže i na kraju je nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone planinskih jezera i šuma.

Lokalno veće je glasalo anonimno o ovom projektu, a ideju su dobili od drugog sicilijanskog grada Gangi koji je privukao interes ljudi širom sveta 2014. godine kada je takođe nudio kuće za jedan evro.

“Počeli smo na primjeru Gangija u kojem se ovaj projekat pokazao kao vrlo uspješan jer je mnogo kuća prodato”, rekao je gradonačelnik Salvatore Fjore.

Administracija grada će sada procijeniti koliko kuca će se ponuditi na prodaju, te će kontaktirati vlasnike. Očekuje se da će prve kuće biti u prodaji sljedeće godine. Strani državljani su takođe dobrodošli. San Piero Patti je imao 4.000 stanovnika prije 20 godina, dok je danas taj broj smanjen na 3.000.

Grad pripada regiji gdje je visok procenat nezaposlenih. U posljednjih 16 godina južnu Italiju je napustilo 1,8 miliona ljudi, od kojih je polovina mladih starosti između 15 i 34 godine.

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *