Institut Igalo povećao gubitak za 13,5%

Dodajte komentar

Institut Dr Simo Milošević završio je drugi kvartal sa neto gubitkom od 880,82 hiljade eura, 13,5 odsto većim u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuje izvještaj poslovanja.

Poslovni prihodi kompanije, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Montenegroberze, su na kraju juna bili 10,3 odsto viši i iznosili su 4,39 miliona eura.

Poslovni rashodi Instituta porasli su 10,8 odsto na 5,13 miliona eura, od čega se najviše odnosilo na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode, 2,82 miliona eura.

Troškovi amortizacije i rezervisanja iznosili su 369,36 hiljada eura, a materijala 1,06 miliona eura. Ostali poslovni rashodi iznosili su 861,5 hiljada eura.

Ukupna aktiva kompanije na kraju juna je iznosila 66,13 miliona eura i bila je 0,4 odsto veća u odnosu na uporedni period.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi 1,07 miliona eura.

Dugoročna rezervisanja i obaveze kompanije iznosile su 2,13 miliona eura, a kratkoročna 3,84 miliona eura. Odložene poreske obaveze iznose 539,06 hiljada eura.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Vlada Srbije posjeduje 25,94 odsto akcija Instituta, a crnogorski Investiciono-razvojni fond 23,65 odsto. Crnogorska Vlada posjeduje 19,19 odsto dionica Instituta, Fond zdravstva 10,23 odsto, a Zavod za zapošljavanje 3,41 odsto. Valeant Pharmaceuticals International California posjeduje 1,29 odsto, dok je iza CK Zbirnog kastodi računa 1 skriveno 1,14 odsto akcija.

Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto vlasništva.

Institut „Simo Milošević“ je prethodnih godina bezuspješno, nuđen na prodaju.

Prema najnovijim informacijama, tender za privatizaciju Instituta mogao bi da bude objavljen na jesen, dok su pismo o namjerama do sada dostavila tri potencijalna investitora

U izvještaju o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, odnosno o realizovanom planu privatizacije za prvo polugodište, koji je Vlada usvojila na predposljednjoj sjednici, navedeno je da su interesovanje za kupovinu 56,4 odsto državnih akcija u Institutu pokazali engleski International Hotel Property Limited, Miroslav Marić iz Igala i Karlo Bocola, kao i kineska kompanija Affidea u saradnji sa partnerima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U dokumentu se navodi i da će savjetnik za privatizaciju, Horwath & Horwath Consulting iz Zagreba, ažurirati tendersku dokumentaciju koju treba da usvoji Komisija za privatizaciju, nakon čega će biti donijeta odluka o tenderu.

Planirano je da se ažuriranje tenderske dokumentacije sprovede do kraja septembra, dok će se u međuvremenu rješavati otvorena pitanja, kako bi se objava tendera mogla očekivati na jesen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *