Iznenađujući rast tržišta tableta

1 komentar

Svjetsko tržište tableta je u drugom kvartalu ove godine postiglo iznenađujući rast. Prodaja u periodu april-jun povećala se za 11% u odnosu na isti period prošle godine i iznosila je 37,08 miliona, navodi Digitimes Research.

Pozitivna dinamika zabilježena je u prvom kvartalu 2018. godine, sa rastom od 13,6%. Analitičari objašnjavaju bum na tržištu činjenicom da ove godine ne postoji tradicionalna sezonska opadajuća potražnja za Apple modelima i drugim brendovima. Pored toga, takozvani “white-box” proizvođači pokazuju bolje rezultate od očekivanog.

Iako je prodaja Samsunga i Lenova blago padala, Apple i Huawei su zabilježili značajan rast. Referentne vrijednosti Amazona ostaju na prošlogodišnjem nivou, ali Digitimes Research ne otkriva konkretne podatke.

Pad u segmentu 7-inčnih modela se nastavlja, ali tržišno učešće ovih uređaja i dalje je oko 15%. To znači da tržišni segment jeftinih uređaja sa početnog nivoa ostaje na tržištu, ističu analitičari. Trend ka smanjenju evidentan je u segmentu skupih uređaja sa dijagonalom ekrana od 11 inča i više. Posebno su smanjene isporuke 12-inčnih tableta iPad Pro, što je povezano sa očekivanim novim modifikacijama ovih uređaja u trećem kvartalu ove godine.

Digitimes Research očekuje rast tržišta tableta i povećanje prodaje do 40 miliona jedinica u julu i septembru, zahvaljujući novim iPad modelima.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *