Akcionar Facebook-a tužio Zakerberga

Akcionar Fejsbuka Džejms Kacuris tužio je društvenu mrežu, njenog glavnog izvršnog direktora Marka Zakerberga i glavnog finansijskog direktora Dejvida Vehnera.

Tužbe pljušte nakon što je izvještaj o poslovanju za drugi kvartal 2018. zbrisao na berzi oko 150 milijardi dolara bogatstva akcionara.

Tužba, koju je Kacuris podnio saveznom sudu na Menhetnu, mogla bi biti prva od mnogih zbog razočaravajuće dobiti tog društvenog medija, a u trenutku dok se protiv Fejsbuka vodi na destine sudskih parnica zbog neovlašćenog ustupanja korisničkih podataka firmi Kembridž Analitika iz Velike Britanije radi uticanja na birače tokom predsjedničke kampanje u SAD 2016. godine, prenosi Raša tudej.

Mnoge od tih parnica se navodno vode objedinjeno, kao kolektivna tužba, pred saveznimm sudom u San Francisku.

Kacuris optužuje Fejsbuk i njegova dva glavna direktora za dovođenje investitora u zabludu, jer nisu pravovremeno otkrili da se očekuje usporavanje rasta prihoda, pad operativne marže i smanjenje broja aktivnih korisnika. U tužbi se traži da ovaj slučaj ima status kolektivne, ali visina tražene naknade štete nije precizirana.

Prema navodima tužitelja, tržište je bilo “šokirano” kada je prošle srijede počela da isplivava “istina” iz kompanije sa sjedištem u Menlo Parku, u Kaliforniji. Kacuris je dodao da je pad akcija Fejsbuka od 19 procenata narednog dana posljedica kršenja zakona o hartijama od vrijednosti od strane tuženih.

Prošle srijede, Fejsbuk je izgubio otprilike jednu petinu tržišne vrijednosti nakon objave sumornih podataka o dobiti, kao i upozoravajućih brojki o gorem rastu broja korisnika negošto je očekivano.

Akcije Fejsbuka su odmah pale za skoro sedam posto, a potom su se sunovratile za preko 20 procenata tokom tele-konferencije kompanije sa investitorima.

Kao posljedica toga, tržišna vrijednost kompanije je pala za 148 milijardi dolara, a rasprodaja akcija koja je uslijedila zbrisala je takođe Marku Zakergerbu oko 17 milijardi dolara neto bogatstva. To je drugi put da su akcije Fejsbuka zabilježile tako dramatičan pad. Prethodni put to se dogodilo u martu 2018. u svetlu skandala sa Kembridž Analitikom zbog kršenja propisa o zaštiti privatnih podataka.

Check Also

Vlada Srbije do kraja nedjelje zvanično prihvata ponudu za Komercijalnu banku?

Zvanična odluka o prihvatanju ponude NLB banke za kupovinu Komercijalne banke, trebalo bi da bude …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *