Krak gasovoda kroz Crnu Goru koštaće 120 miliona eura

Dodajte komentar

Projekcije zasnovane na dosadašnjim analizama pokazuju da bi krak Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) koji prolazi kroz teritoriju Crne Gore koštao 120 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

IAP je jedan krak Transjadranskog gasovoda (TAP), koji je budući dio Transanadolijskog gasovoda (TANAP) i za njega je planirano da transportuje gas iz Azerbejdžana preko Turske, Grčke i Albanije u Italiju.

“U ovom trenutku je rano govoriti o načinima i izvorima finansiranja, ali Crna Gora, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana očekuje, kao i do sada, značajnu podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske unije, s obzirom na to da se radi o projektu od značaja za čitavu Evropu”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Oni navode da će IAP proći kroz Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH, a početak realizacije ovog projekta zavisi od mnoštva činilaca na koje Crna Gora ne može uticati.

“U toku je izrada idejnog projekta koja će trajati dvije godine, nakon čega bi, ukoliko bi četiri države kroz koje je planirano da IAP prođe od međunarodnih institucija dobile finansijsku podršku, mogla početi i njegova izgradnja. Dosadašnja iskustva govore da realizacija jednog ovako kompleksnog projekta ne može trajati kraće od tri godine”, rekli su predstavnici ministarstva i dodali da su intenzivirali komunikaciju sa resornim ministarstvom Albanije radi zajedničkog pristupa implementaciji IAP-a.

Podsjetili su da gotovo cijeli prostor Jugoistočne Evrope nije gasifikovan.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *