Ryanair upozorio na nove probleme, akcije snažno potonule

Dodajte komentar

Irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair upozorila je investitore na mogućnost novih štrajkova i nižih cijena karata ovog lejta.

To je prouzrokovalo sunovrat dionica te kompanije.

Profit Ryanaira je u prvom ovogodišnjem kvartalu pao za petinu na godišnjem nivou, tačnije na 319 miliona eura, zbog viših cijena goriva, nižih cijena karata i skoka troškova radne snage, navodi se u saopštenju avio-kompanije.

Registrovan je, međutim, porast broja putnika od sedam odsto, na 37,6 miliona, što je pomoglo podizanju prihoda za devet procenata na 2,1 milijardi eura.

Akcije avio-kompanije, najveće u Evropi po broju putnika, pale su jutros za 4,7 odsto na 14,82 eura.

Rukovodstvo kompanije je, takođe, objavilo da su cijene karata pale za četiri odsto u prvom tromjesečju, dok bi u drugom kvartalu mogle porasti za samo jedan odsto.

Pritom su potvrdili procjene da bi se cijene karata u tekućoj poslovnoj godini, koja traje do kraja marta 2019., mogle kretati na nivou prošle poslovne godine.

Ryanair je, međutim, suočen sa serijom štrajkova svojih pilota i kabinskog osoblja, zbog čega je otkazano oko 600 letova ovog ljeta.

“Minimizirali smo uticaj štrajkova po naše klijente, otkazujući samo mali dio predviđenih letova i to dosta unaprijed u odnosu na dan putovanja, kako bismo omogućili našim klijentima da zamijene let ili apliciraju za puni povraćaj sredstava”, navodi se u saopštenju kompanije.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *