Azijske berze pale, rast kineskog BDP-a usporio u drugom kvartalu na 6,7 posto

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagače, ionako zabrinute zbog mogućih posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine, na oprez naveli podaci o usporavanju rasta kineske ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,2 i 0,5 posto. U Japanu se danas zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače zabrinuo je jutros objavljeni podatak da je kineski bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju porastao 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, sporije u odnosu na 6,8 posto, koliko je rastao u prethodna tri kvartala.

Premda je rast BDP-a u skladu s očekivanjima analitičara, ulagače je zabrinuo podatak o slabijem nego što se očekivalo rastu industrijske proizvodnje.

Ti podaci zajedno pokazuju, kažu analitičari, da se rast ekonomije nastavlja da usporava pod uticajem nastojanja da se ograniče preveliki finansijski rizici, i to u doba kada Kini prijeti trgovinski rat sa SAD-om.

Doduše, zabrinutosti u vezi trgovinskog rata ponešto su splasnule nakon poruka iz Washingtona da bi SAD i Kina mogle ponovo da otvore pregovore, ako je Peking spreman da uloži ozbiljne napore u provođenje strukturnih promjena.

No, ulagači su i dalje oprezni jer su od početka maja Kina i SAD održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava da smanji svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

Check Also

CKB i Podgorička banka pridružuju se i ove godine obilježavanju Nedjelje štednje

Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica (CKB) i Podgorička banka AD Podgorica (Podgorička banka), članice OTP …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *