Samsung otvara najveću fabriku pametnih telefona na svijetu

Dodajte komentar

Južnokorejski proizvođač poznatih Galaxy pametnih telefona, Samsung Electronics Co., otvara najveću fabriku za proizvodnju mobilnih telefona na svijetu i to u predgrađu Nju Delhija, glavnog grada Indije, prenosi Bloomberg.

Nova fabrika prostire se na otprilike 14 hektara zemljišta, a danas će je službeno otvoriti indijski premijer Narendra Modi i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, objavio je The Indian Express.

„Ovako velika fabrika pomoći će Samsungu da odgovori na veliku potražnju u zemlji s 1,3 milijarde stanovnika u kojoj postoji svega 425 miliona korisnika pametnih telefona“, izjavio je za Bloomberg Fasial Kavosa iz CyberMedia Researcha.

To je dio Modine inicijative „Make in India” kojom pokušav da privuče kompanije da svoja postrojenja grade upravo u Indiji, ne bi li ojačao domaću proizvodnju. Indija je u prošloj godini privukla 62 milijarde dolara stranih investicija, što je do sada najveći iznos za ovu azijsku zemlju.

Indijsko tržište pametnim telefonima naraslo je 14 odsto prošle godine, s ukupno 124 miliona isporučenih primjeraka. To je, prema podacima kompanije International Data Corp, ujedno i najbrži zabilježeni rast u 20 najvećih tržišta pametnim telefonima.

Nova fabrika će imati kapacitet za proizvodnju 120 miliona pametnih telefona godišnje, a proizvodiće sve od jeftinijih modela koji će koštati manje od 100 dolara, pa do skupocjenog Galaxy S9 modela.

Inače, prema Bloombergovim podacima, Indija je prošle godine prestigla Sjedinjene Američke Države i tako postala drugo najveće tržište pametnim telefonima na svijetu.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *