Žugić: Sudbina jedne banke zavisi od sudskog spora

Sudbina jedne od 15 banaka zavisi od ishoda sudskih sporova koji su u toku, kazao je juče na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju guverner dr Radoje Zugić, ne pominjući ime jer ga u tome sprečava zakon.

Žugić je istakao da su tri banke u prošloj godini bile ranjive.

“Jedna je izašla iz mjera Centralne banke, druga manja je došla do pozitivne komponente, a treća banka je u velikoj mjeri smanjila ranjivosti. Njen sadašnji status isključivo zavisi od sudskih sporova koji su u toku. Ukoliko budu na teret banke, može biti problema. Ukoliko ne budu, nadam se da će i ova banka da iskorači u dodatnom smanjivanju ranjivosti”, objasnio je guverner.

Podsjetio je da je CBCG za ove tri banke pripremila akcione planove koji su bili usaglašeni sa međunarodnim institucijama. Filip Vuković (DPS) je ocijenio da krivica, ako ponovo dođemo u situaciju da imamo neku ranjivu banku, neće biti na njoj nego na CBCG.

Zato guverner treba da vrši vlast u ovom sektoru bez sentimentalnosti i emocija kazao je Vuković, a Zugić je odgovorio da je, ukoliko neka banka propadne, odgovornost isključivo na Centralnoj banci, pod uslovom da to nije nasljeđe iz prethodnog perioda. Istakao je da CBCG posebnu pažnju poklanja snaženju supervizije.

“Kad nemate dovoljno jake monetarne instrumente, a koristite euro, onda morate imati snažnu superviziju koja će djelovati preventivno, ali i represivno. Zato smo nedavno donijeli set makroprudencijalnih mjera kojima ćemo prevenirati potencijalnu krizu”, kazao je Zugić

Pobjeda

Check Also

Popović novi stečajni upravnik Solane

Novi stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju je Miloš Popović, saznaju “Vijesti”.

One comment

  1. Ovo je definitivno potpuno nekontrolisani guverner koji u neznavnenim i nesposobnim poslanicima traži alibi i još mu to dozvoljavaju a tobož pričaju o odgovornosti CB CG. A kakav institucionalni kukavičluk je u riječima “…nije nasljeđe iz prethodnog perioda”. G-din Drakić (prethodni guverner) nije odgovoran, a u tom “nasljeđu” (ko gleda činjenice) eto opet istog guvernera pa ministra. A taj isti guverner je svim tim direktorima koji su potpisali ili “nacrt garancije” ili nisu odradili svoje poslove u rizicima, zajedno sa rođacima, ne samo dao saglasnost za rad nego se stalno družio dok im svima nije okrenuo leđa zbog nekakvog elitizma.

    Jedni neznaveni (hehehe “bez sentimentalnosti i emocija” nakon nedjelje pljuvačina i ličnih sujetnih “fekalija”, pa to samo naši poslanici mogu izgovoriti i ostati da primaju basnoslovne plate), on neposvećen svojem poslu, su odlučili da lične svađe guvernera sa jednim vlasnikom ili jednim direktorom, sa kojim se nije razdvajao , sada targetira zbog autokratizma bez granica. Nakon toga, ni jedan bankar neće više raditi svoj posao, nego će biti jaganjce guvernera.

    U ime bankarskog sektora koji mora dalje u razvoj prema klijentima i deponentima i profitima, treba zamoliti predsjednika Crne Gore da svojeg školskog drugara, koji sada već dobrano ne zna šta radi stavi pod kontrolu. Možda mu je otćutao ovo djubretarenje sa viceguvernerkom, a da su poslanici poslušnici i poslanica opozicije to shvatili kao zeleno svijetlo za odstrijel, ali strukovno-nedostojni skupštinski odbor ne može da se bavi temama o kojima ništa ne zna, a koje su previše sofisticirane i osjetjive za ukupni ekonomski sistem.

    I dodatno treba zamoliti neuspješni ckl da batali da nominalno podržava guvernera, a u stvari ga ne podržava, jer su ovakvi tekstovi i naslovi štetni sigurnosti i stabilnosti sistema. Sad je na novinarima ekonomskih tema podjednaka odgovornost, pa ako se guverneru može da ne bude pozvan na odgovornost, novinari ne bi smjeli da se svemu ovome raduju pošto ništa nije niti treba da bude senzacionalno. Zato javni poslenici zaštite od lažnih ili stvarnih moćnika moraju biti jači nego ikada do sada jer finansijski sistem zemlje pripada svima nama odnosno to je temelj održivog ekonomskog razvoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.