Vuksanović ostao bez predsjedničke funkcije u Aerodromima

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Božidar Vuksanović je ostao bez predsjedničke funkcije u Aerodromima.

Razlog za to je odluka Agencije za sprečavanje korupcije ASK kojom je utvrđeno da je Vuksanović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer je javni interes podredio privatnom tako što je sebi nezakonito pribavio novčanu korist od 37.518 eura.

ASK je u odluci, koju potpisuje pomoćnik direkgora ASK Savo Milašinović, utvrdila da je Vuksanović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije tako što je nakon imenovanja na funkciju člana Odbora direktora 30. juna 2017. godine glasajući za izmjene statuta sa namjerom i ciljem da se profesionalizuje pozicija predsjednika Odbora direktora na koju je postavljen, glasao i za sebe.

Utvrdili su da je prekršio zakon i što je po osnovu ugovora sklopljenog 29. avgusta 2017. ostvarivao zaradu od septembra 2017. do maja 2018. u ukupnom bruto iznosu od 31.939,8 eura, a ne na osnovu odluke Vlade kako je to propisano Statutom Aerodroma Crne Gore, čime je javni interes podredio privatnom.

Ustanovili su da je nekoliko mjeseci nakon odlaska sa funkcije direktora Uprave za inspekcijske poslove primao nadoknadu u isto vrijeme dok je dobijao platu u Aerodromima, što je takođe nezakonito. On je taj novac kasnije vratio, a u pitanju je iznos od 5.578 eura.

Da je Vuksanovićeva smjena moguć scenario, nedavno je nagovijestio i ministar saobraćaja Osman Nurković, koji je najavio da će postupiti po zakonu.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, funkcioner koji prekrši taj akt može biti sancionisan razrješenjem, suspenzijom ili izricanjem disciplinske mjere.

Kao njegov mogući nasljednik u UO Aerodroma, između ostalih, pominje se Vladan Vučeljić dugogodišnji član Upravnog odbora.

Check Also

Privredni sud odblokirao račun Opštine Budva

Vijeće Privrednog suda kojim je predsjedavao Blažo Jovanić usvojio je prigovor Opštine Budva i time …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *