Sberbank na prvom mjestu među bankama Centralne i Istočne Evrope

Sberbank je zauzela prvo mjesto u poređenju banaka centralne i istočne Evrope (CEE), a koje sprovodi magazin “The Banker”. Osnovan 1926. godine, britanski magazine “The Banker” je ključni izvor podataka i analiza finansijske industrije.

Poređenje “Top 1000 svjetskih banaka” koje sprovodi postavlja mjernu jedinicu u industriji već od 1970. godine, pružajući sveobuhvatne informacije o zdravlju bankarskog sektora.

Regionalno poređenje banaka u zemljama centralne i istočne Evrope je sastavni dio godišnjeg poređenja “Top 1000 svjetskih banaka”. Kriterijumi koji određuju rangiranje su profitabilnost, stopa povrata kapitala, te osnovni kapital (Tier 1), a podaci su preuzeti iz godišnjih izvještaja za 2017. godinu.

Sberbank je najveća ruska banka – kreditor koja je dalje proširila liderstvo tako što je povećala kapital za skoro 30% u odnosu na prethodnu godinu. U globalnom poretku “Top 1000 svjetskih banaka” Sberbank sada zauzima 31. mjesto, čime je njena pozicija pomjerena unaprijed za pet mjesta u odnosu na prethodnu godinu.

Prema “The Banker” analizama, ruske banke dominiraju u poređenju sa bankama centralne i istočne Evrope, uzimajući u obzir osnovni kapital i profitabilnost.

(Nezavisne.com)

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *