Radović

Smijenjena viceguvernerka Irena Radović

Savjet Centralne banke uputio je sa jučerašnje sjednice parlamentu predlog za razrješenje viceguvernerke za kontrolu bankarskog sistem, dr Irene Radović, prije isteka mandata. Viceguvernerka je saopštila da se radi o odmazdi, jer je pokrenula dva spora protiv CBCG i guvernera, od kojih je jedan za mobing.

“Savjet je razmatrao i jednoglasno utvrdio da su ispunjeni uslovi utvrđeni članom 53 Zakona o Centralnoj banci za razrješenje člana savjeta viceguvernera dr Irene Radović prije isteka mandata”, navedeno je u saopštenju CBCG.

Obrazloženje

U obrazloženju koje je Centralna banka dostavila parlamentu se navodi da Radović nije pokazala potrebni nivo stručnosti, da je odala poslovnu tajnu i da je predlagala odluke u ličnom interesu. Prijedlog su potpisali članovi Savjeta dr Radoje Zugić, dr Nikola Fabris, Miodrag Radonjić, Asim Telaćević, dr Srđa Božović, dr Milorad Jovović i dr Milivoje Radović.

“U ostvarivanju dužnosti i ovlašćenja viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema dr Irena Radović nije pokazala odgovarajući nivo stručnosti i efikasnosti, što je rezultiralo i predlaganjem određenih rješenja za koja je utvrđeno da su mogla imati ozbiljne posljedice i rizik po stabilnost bankarskog sistema i negativno uticati na ugled i integritet CBCG”,  navedeno je u obrazloženju prijedloga za smjenu.

Radović, kako ističu, nije poštovala ni politike, procedure i proces odlučivanja uspostavljene aktima CBCG. Iz obrazloženja se vidi da je još u decembru prošle godine izgubila resor kontrole banaka.

“Zbog ozbiljnih propusta koje je Radović učinila prilikom obavljanja poslova iz oblasti kontrole bankarskog sistema, a s ciljem obezbjeđivanja da Centralna banka svoju ustavnu odgovornost za funkcionisanje bankarskog sistema ostvaruje efikasno, blagovremeno i nesmetano, guverner je 27. decembra 2017. na nju prenio druge poslove organizovanja rada sektora za kontrolu pružanja finansljskih usluga. Radović, međutim, ni ove dužnosti i ovlašćenja nije obavljala na zadovoljavajući način, zbog čega se kasnilo u predlaganju regulative iz ove oblasti. Zato je ocijenjeno da bi svako dalje važenje odluke o prenošenju ovlašćenja negativno uticalo na blagovremeno i kvalitetno izvršavanje poslova i zadataka Centralne banke”, precizirano je u obrazloženju.

Guverner je, navodi se, zbog svega 12. marta tekuće godine donio odluku o prestanku važenja odluke o prenosu poslova na Radović. Promjene funkcionalnih nadležnosti viceguvernera Radović bile su, na njen zahtjev, dva puta predmet inspekcijskog nadzora, koje su rezultirale potvrdom ispravnosti rada Centralne banke u svim postupcima ističe se u obrazloženju. Naglašavaju da je Radović, u okviru jednog od postupaka koje je pokrenula kod drugog nadležnog organa, dostavila kao javni dokument koji je, saglasno zakonu i unutrašnjem opštem aktu CBCG označen stepenom tajnosti. Radi se o terminskom planu kontrole banaka i mikrokreditnih finansijskih institucija u 2018.

Radović: Iza nezakonitog postupka stoji Žugić

Viceguvernerka dr Irena Radović saopštila je juče da je postupak njenog razrješenja pokrenuo i iza njega stoji u potpunosti guverner dr Radoje Žugić.

“Ta inicijativa i postupak koji je uslijedio su protivzakoniti, neprofesionalni i neljudski. Tvrdim da sam časno, bez propusta i na visoko profesionalan način radila od imenovanja u CBCG do danas. U vezi sa aktivnostima guvernera Žugića, zatražiću postupanje nadležnih organa, uključujući i tužilaštvo”, ocijenila je ona i dodala da je hospitalizovana na odjeljenju pulmologije u bolnici “Oto Vagner u Beču, gdje je na specijalizaciji na MMF institutu. Objasnila je da je za inicijativu Savjeta saznala sa sajta CBCG.

Inicijativa za moju smjenu, da za nju postoje valjani razlozi, mogla je i morala biti pokrenuta ili prije mog odlaska na specijalizaciju na koju sam otišla potpisavši ugovor sa guvernerom, ili po mom povratku u zemlju“, smatra Radović i dodaje da je Žugić tu inicijativu uvrstio u dnevni red sjednice od 28. juna po hitnoj proceduri.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

2 KOMENTARI

  1. ovaj naslov nije precizan, jer smjenu vrsi parlament ali bar neuspjesni ckl zna sta je krajnji cilj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *