Kinezima oprošteno skoro 10 miliona PDV-a i 313 hiljada eura akcize na gorivo

Dodajte komentar

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation CRBC, koja gradi prioritetnu dionicu autoputa Bar-Boljare na najtežem njenom dijelu od Podgorice do Mateševa, u prvom kvartalu ove godine oslobođena je akciza na gorivo u iznosu od 313.206 eura, dok joj je oprošteno skoro 10 miliona eura PDV-a.

Vla­da je Za­ko­nom o auto­pu­tu, usvo­je­nom kra­jem 2014. go­di­ne, oslo­bo­di­la Ki­ne­ze pla­ća­nja PDV-a, po­re­za na do­ho­dak fi­zič­kih li­ca, po­re­za na do­bit, te od pla­ća­nja ca­ri­na i ak­ci­za.

Tako se kineska kompanija oslobađa plaćanja naknade od sedam centi po litru goriva.

Uredba o naplati sedam centi po litru goriva stupila je na snagu 20. aprila 2015. godine, a njom je propisano da se na svaki litar eurosupera 98, eurosupera 97, eurodizela i loža-ulja plaća dodatnih sedam centi, od čega će se finansirati gradnja autoputa i reprezentativni sport.

“Za povraćaj dijela plaćene akcize na gorivo upotrijebljeno u izgradnji projekta autoputa Bar Boljare, kompaniji “CRBC” je vraćeno 313.206,89 eura, u prvom kvartalu 2018. godine”, kazali su za CdM iz Uprave carina.

Kinezima je od početka godine oprošteno i preko 10 miliona eura PDV-a.

“U skladu sa članom 16 Zakona o autoputu Bar-Boljare, poreski obveznik China Road and Bridges Corporation CRBC je u periodu od 1. januara do 30. aprila prijavio je ukupni oporezi promet po nultoj stopi poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 46.381.131,81 eura. Ukoliko bi se poreskom obvezniku CRBC na prijavljeni oporezivi promet po nultoj stopi obračunao porez na dodatu vrijednost po opštoj stopi koja je bila na snazi u izvještajnom periodu (21 odsto), isti bi ukupno iznosio 9.673.550,70 eura”, ističu za CdM iz Poreske uprave.

U poslednje tri godine Kinezi su oslobođeni skoro 20 miliona eura po osnovu plaćanja carine na uvoz.

U 2015. godini, kada su počeli pripremni radovi, CRBC je oslobođen plaćanja carine u iznosu od 8,6 miliona, godinu kasnije u iznosu od 1,03 miliona, a lani u iznosu od 10,3 miliona eura, što je ukupno 19,93 miliona eura.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac Uvač Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova.

Na izgradnji autoputa angažovano je više od 3.300 radnika.

Projektovana brzina na ovoj dionici autoputa je 100 km/h , a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 min na 25 minuta.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *