Kako je Opra na Wall Street-u zaradila 543 miliona dolara

Dodajte komentar

Poznata američka televizijska voditeljka, preduzetnica Oprah Winfrey pokazala je investitorima s Wall Streeta kako se biraju dionice ostvarivši nevjerovatnih 1400 posto zarade u manje od tri godine, prenosi Financial Times.

U oktobru 2015. popularna Oprah uložila je 43 miliona dolara u kompaniju Weight Watchers International koja je tada bila u problemima. Radi se o kompaniji koja nudi proizvode i usluge asistencije u mršavljenju. Winfrey je odlučila da uloži u kompaniju nakon što je sama isprobala njihove proizvode. Kupovinom osam posto dionica ušla je u Upravu kompanije te “posudila” svoj brend marketingu Weight Watchersa. Uticaj slavne osobe poput Oprah Winfrey vrlo je blagotvorno djelovao na dionicu.

Od sedam dolara koliko je vrijedila kada je Oprah ušla u dioničku strukturu, prošle nedjelje dionica Weight Watchersa dostigla je rekordnu vrijednost od 101 dolar. Radi se o gotovo nestvarnom prinosu otkada je Winfrey ušla u vlasništvo. Njen udio trenutno vrijedi 543 miliona dolara čime je njeno ukupno bogatstvo dostiglo četiri milijarde dolara.

Oprah je prva milijarderka afroameričkog porijekla na Bloombergovoj listi. Rezultat Oprah Winfrey na tom ulaganju još je impresivniji ako se uporedi s rezultatom hedge fondova koje vode iskusni finansijski profesionalci.

Iako finansijski direktor kompanije Weight Watchers Nick Hotchkin opovrgava da je Oprah aktivna dioničarka, priznaje da je pomogla u izboru Mindy Grossman koja je početkom prošle godine postala izvršna direktorica. Grossman se već dokazala u oživljavanju posrnulih kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *