Zašto kasni projekat “Hiljadu plus”?

Dodajte komentar

Javni poziv za građane za učešće u projektu Hiljadu plus biće objavljen u prvoj polovini jula, a razlog kašnjenja poziva su pregovori sa bankarskim i građevinskim sektorom, ali i drugim subjektima koji su dio projekta, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Cilj je, kako su objasnili, obezbjeđivanje najpovoljnijih uslova na tržištu kada je riječ o dugoročnim kreditima.

“Sada, kada su svi pregovori završeni, stekli su se uslovi za raspisivanje javnog poziva koji će biti objavljen u prvoj polovini jula, a građani će moći da predaju zahtjeve u jednoj od pet komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu i to Societe Generale Montenegro, NLB, Crnogorskoj komercijalnoj banci, Erste i Lovćen banci”, kazali su iz Ministarstva.

Treća faza Projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima nastavak je prethodna dva projekta Hiljadu plus koji su realizovani od 2010. do 2011. i od 2015. do 2017. godine u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB). U prethodne dvije faze projekta 809 domaćinstva, tačnije 2.149 građana, riješili su stambeno pitanje.

Za ovu fazu projekta predviđeno je 20 miliona eura sredstava od kojih će 50 odsto finansirati Vlada kroz kreditni aranžman sa CEB-om. Preostala polovina će se obezbijediti iz sredstava komercijalnih banaka koje budu učestvovale u projektu.

U projektu Hiljadu plus pravo učešća imaju porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove. Dugoročni hipotekarni krediti dodjeljivaće se za 40 odsto korisnika čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, za 30 odsto bračnih supružnika koji imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalih građana koji ne spadaju u prethodno navedene ciljne grupe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *