Finansijski savjeti koje bi trebalo da prekršite

Savjeti vezani uz finansije uvijek dobro dođu. No, uz ekonomske i tehnološke promjene i razvoj te promjenu životnog stila, trebao bi se mijenjati i način upravljanja našim finansijama. Nažalost, mnogi novčani savjeti prilično su zaostali, a Huffington Post navodi koje zastarjele savjete vezane uz finsnsije ne bi trebalo da poslušate.

1. Kreditne kartice služe za hitne slučajeve

Roditelji često upozoravaju svoju djecu na opasnost kreditnih kartica i ulazaka u minus. “Samo za hitne slučajeve” krilatica je koja često dolazi uz pristup kreditnoj kartici. Ipak, danas su kreditne kartice postale učinkovito sredstvo praćenja troškova, povećanja sigurnosti i zaštite od krađe, a potencijalno i dobijanja nagradnih bodova tako da često ima više smisla služiti se kreditnim karticama nego gotovinom. No, to ne znači da ne trebate paziti pri “peglanju” svoje kartice.

2. Brak znači spajanje finsnsija

Ulazak u brak znači spajanje dva života i dijeljenje skoro svega – doma, vremena, a i porodice. Međutim, ono što ne treba da dijelite sa svojim partnerom, suprotno vjerovanjima, jest vaš novac.

“Brak ne znači da morate spojiti sve vaše račune u banci. Do njega ionako dolazi uglavnom godinama nakon što su parovi samostalno gradili svoje finsnsijske živote”, objasnio je finsnsijski planer Ryan Frailich dodajući da mnogi brakovi jako dobro funkcionisaju s “tvoje, moje i naše” sistemom u kojem svaki partner ima sopstveni račun, ali daje dio svog prihoda zajedničkom računu predviđenom za kućne troškove.

“Otvoreni razgovori o finsnsijama, trošenju i dugovima ključni su za dobar brak, ali to možete bez da stavljate sav vaš novac na zajednički račun”, zaključuje.

3. Deset posto plate ostavljaj sa strane

Pravilo o štednji deset posto od plate nekad je bilo zlatno pravilo štednje za zlatne godine. Nažalost, uz današnje uslove taj procenat nije dovoljan za penziju. Problem je, naime, da to pravilo ignoriše upravo veće troškove života, ali i produženje životnog vijeka.

4. Treba ti diploma za dobar posao

“Ako završiš fakultet, naći ćeš dobar i visoko plaćen posao”, slušali smo odmalena i stvarno smo vjerovali u to. No, s izlaskom na tržište rada shvatili smo da je to daleko od istine. Prije je to i bilo tako. Ipak, danas su berze rada pune visokoobrazovanih građana koji baš ne uspijevaju da pronađu ni posao u struci, a kamoli dobar i visoko plaćen posao. Tačnije, diploma nije garancija za zaposlenje i trebalo bi razmišljati van okvira nametnutih od strane društva. Svjedoci smo da automehaničar ili električar ima veću platu od profesora.

5. Živjeti u najmu je bacanje novaca

Posjedovanje vlastitog stana ili kuće pravilo je kojeg se drži većina. Da ne pričamo o nekretninama na moru. Tako da kada godinama plaćate stan, a nemate ništa svoje za pohvaliti se rođacima, možete se osjećati kao da ne ostvarujete važan životni cilj. No, život u najmu oslobađa Vas mnogih troškova, a i daje Vam mogućnost i slobodu promjene mjesta života u svakom trenu.

Ipak, novac i upravljanje njima je veoma lična stvar i ne postoje generalna pravila koja vrijede za svakoga. Svaki od savjeta trebalo bi uzeti s dozom sigurnosti i oblikovati ga prema svojim potrebama. Za svako pravilo postoji izuzetak.

Jutarnji.hr

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.