Broker koji je predvidio ‘Crni petak’ upozorava: “Nova recesija biće zastrašujuća!”

Legendarni broker Paul Tudor Jones izjavio je kako će iduća recesija biti „zastrašujuća“. Jones inače ne komentariše stanje svjetske ekonomije u javnosti niti daje intervjue, a sada je svoja mišljenja podijelio na konferenciji ‘Talks at GS’ koje organizuje Goldman Sachs, piše Yahoo Finance.

Naglasio je kako su cijene jednostavno previsoke i time stvaraju neodrživ sistem, a ljudi nemaju dovoljno sredstava za investiranje koje je na zabrinjavajuće niskim granama. Smatra kako ni monetarna politika ni fiskalna politika Donalda Trumpa ne olakšavaju građanima Amerike život.

“Pogledajte cijene dionica, nekretnina, bilo čega. Moraćemo smanjiti kamatne stope na neke normalne nivoe i doći do normalne fiskalne politike što bi značilo da će cijene imovine vjerovatno značajno pasti”, naglasio je Jones.

Kratkoročno, svjetska ekonomija je na ivici usijanja, a direktor Goldman Sachsa Llyod Blankfein je dodao kako je nastavljanje u ovom smjeru poput „dodavanja benzina na već upaljenu vatru“.

Tokom finansijske krize, centralna banka je imala dosta prostora za olakšavanje monetarne politike, a danas više nemaju tolika ovlašćenja, naglasio je Jones.

“Iduća recesija biće zastrašujuća jer nemamo nikakve stabilizatore. Imaćemo monetarnu politiku, ali nemamo nikakve fiskalne temelje koji bi održali ekonomiju”, rekao je Jones.

63-godišnji broker počeo je karijeru prodajom dionica pamuka u sedamdesetima da bi se kasnije prebacio na makro tržišta i ubrzo osnovao investicioni fonda Tudor Investment Corp. Jones je predvidio krah berze 19. oktobra 1987. godine, datum koji je zauvijek ostao upisan u istoriju kao „Black Monday“, a kada je dionica Dow Jones izgubila na vrijednosti za više od 22 posto.

“Jednu stvar sam naučio u proteklih 40 godina – krah berze i recesije se neprestano ponavljaju, samo s drugim likovima i u drugim vremenima”, rekao je legendarni broker.

Poznat je i po osnivanju Robin Hood fonda, kojim se bori protiv siromaštva u New Yorku, a koji je tijekom zadnjih 30 godina donirao 30 milijuna dolara.

 

Check Also

4iG potpisala Deklaraciju o romingu kojom se obavezuje na ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana

Telekomunikacioni operatori u Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu obećavaju da će sniziti naknade za roming …

Leave a Reply

Your email address will not be published.