Koliko košta Svjetsko prvenstvo u fudbalu?

Mada će ukupni troškovi organizacije Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018. biti poznati tek kad gosti napuste Rusiju, već sada se može reći da nisu tačne prognoze da će ovo biti najskuplji mundijal od svih dosad održanih, prenose Večernje novosti?

Troškovi za neposrednu organizaciju – od otvaranja do utakmica u 11 gradova, neće preći 500 miliona dolara, izjavio je Aleksej Sorokin, generalni direktor Organizacionog komiteta “Rusija 2018”.

Javnosti će biti predstavljeni svi troškovi organizacije SP, do kopejke. Ali već sada se može reći da neći biti nikakvih bombastičnih brojki – obećava Sorokin.

On kaže da ne bi trebalo miješati troškove za neposrednu organizaciju šampionata sa onima za pravljenje infrastrukture u gradovima gde se reprezentacije takmiče po grupama.

Analitičari američkog lista “Njujork tajms” izračunali su da će FIFA zaraditi 6,1 milijardu dolara, što je rekord i za deset odsto više nego što se prognoziralo. Na SP u Rusiji FIFA će zaraditi 1,3 milijarde dolara više nego na prethodnom šamionatu. Porasla je za dva odsto i zarada od prodaje TV prava, a takođe će se zaraditi 200 miliona dolara više na sponzorskim ugovorima. Interesantno je da je od 20 kompanija koje sponzorišu šampionat, sedam iz Kine, dok je na prošlom bila samo jedna kineska kompanija.

Nije tajna da je za infrastrukturu iz federalnog i regionalnih budžeta bilo izdvojeno 678 milijardi rubalja. Od tih para su pravljeni novi aerodromski terminali, zatim novi auto-putevi i putevi, kao i metro-stanice. Primjera radi, nova saobraćanica od centra Nižnjeg Novgoroda do aerodroma je napravljena uoči šampionata. Ali ona će se koristiti narednih sto godina, pa se to ne bi trebalo smatrati direktnim troškom za SP – tvrdi Sorokin.

Koliko je tih 678 milijardi rubalja u dolarima i eurima, ekonomisti ne govore, jer se valutni kurs mijenjao. Sada je kurs dolara i eura znatno viši nego pre četiri godine. Za jedan euro se dobijaju 73 rubalje, a za dolar 63.

Oni koji su minulih nedjelja pisali kako će SP u Rusiji oboriti rekord po troškovima, preračunavali su te 683 milijarde rubalja izvođene iz budžeta po zvaničnom kursu iz 2013, pa je ispalo da će Rusija potrošiti 13,2 milijarde dolara. Državna ulaganja nisu bila odjednom, već etapno, tako da kurs nije bio isti, pa i ta priča o rekordnim troškovima nije precizna.

Da podsjetimo, Brazil je za organizaciju SP 2014. potrošio 11,3 milijarde dolara, što je u toj zemlji izazvalo buru nezadovoljstva. Prije toga, rekordna suma koja je potrošena bila je ona za organizaciju Mundijala u Njemačkoj – tri i po milijarde dolara, a zatim slijedi Južna Afrika, sa 2,9 milijardi.

Nijedan ozbiljan ekonomista u Rusiji nije izjavio da će se uloženi novac u organizaciji SP brzo vratiti. Investicije u infrastrukturu će biti od koristi godinama, a sada je mnogo interesantnije pitanje hoće li se tribine na izgrađenim stadionima u provinciji puniti ili će zjapiti prazne.

Check Also

Mijač: Dijaspora nikad bliža matici

Među donatorima koji pomažu Crnoj Gori da spriječi širenje epidemije korona virusa je i ime Veselina …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *