Varufakis: Ne treba spašavati euro

Nastupivši na tribini bavarskog Ifo Instituta, bivši grčki ministar finansija i “guru” ekonomskih antiglobalista s ljevice Janis Varufakis apelovao je na Njemačku da nije u obavezi da sačuva eurozonu po svaku cijenu.

“Njemačka ne mora i ne treba da plati da bi se spasila eurozona. Pokazalo se da ni Njemačka nije dovoljno bogata da bi spasila euro na duži rok. Ideja o tome je ne samo pogrešna, nego i potencijalno opasna. Treba razlikovati strukturne probleme eurozone i pretjerane ambicije i revnost političke klase koja upravlja procesima”, ocijenio je Varoufakis.

On je posebno upozorio na aktuelnu političku krizu u Italiji kao još jednu posljedicu krize eurozone, piše jutarnji.hr.

Komentirišući političku krizu u Italiji Varufakis je kazao da su članice EU poput Italije opterećene dugom lišene mogućnosti devalvacije nacionalne valute kako bi se održala njihova međunarodna konkurentnost.

“Otuda su zemlje poput Italije osuđene na javnu potrošnju finansiranu javnim dugom kako bi se održali životni standard građana i ekonomska aktivnost”, smatra Varufakis, podsjećajući kako je u Grčkoj smanjivanje javne potrošnje pod pritiskom javnog duga dovelo do snižavanja plata od 40 odsto s poznatim posljedicama.

Varufakis smatra da bi raspad eurozone išao u korist perifernim članicama Europske unije koje u postojećim okolnostima ne mogu riješiti pitanje svojih dugova bez velikih socijalnih i političkih napetosti.

“Brutalni i ne uvijek uspješni pokušaji restrukturiranja dugova dovode do rasta populizma i antievropskih opcija diljem Evrope. Najavio sam to 2015. godine, žao mi je što sam bio u pravu”, upozorio je Varufakis.

Naglasio je i da se grčka vlada u kojoj je sjedio mnogo razlikuje od vlada drugih članica Evropske unije koje se proziva kao antievropske i one koje su protiv fiskalne i monetarne unije.

“Mi smo bili uvjereni Evropljani, tvrdili smo i dokazivali da je eurozona greška koju treba ispraviti. Danas su na vlasti u Evropi mnogi koje ne samo ne vjeruju u Evropu, nego sve rade da se ona razjedini”, dodao je.

Bivši ministar finansija Grčke u vrijeme dužničke krize te članice EU, ubrojio je među članice Unije koje imaju slične probleme kao i Italija i Grčka, Španiju, Portugal i Irsku.

Komentarišući izlaz koji je Irska pronašla postavši poreski raj u Uniji, Varufakis je ustvrdio da Irska pruža mogućnost američkim kompanijama za “slobodno jahanje Evrope”.

“Imate dvije Irske, to je podijeljeno društvo. Stara Irska živi kao i prije deset godina, nova se priključila na “off shore” ekonomiju”, zaključio je Varufakis.

Osvrnuvši se na trgovački rat koji je američki predsjednik Donald Tramp najavio, a jednim dijelom već i sproveo, prema Evropi, gost Ifo Instituta izrazio je uvjerenje da se u ocjeni Trampa po ovom pitanju, olako potcjenjuju namjere američkog predsjednika.

Za razliku od nekih drugih ideja i poteza s kojim Tramp neumjesno izlazi u međunarodne odnose, smatra Varufakis, američki predsjednik se u trgovinu razumije i zna da na duže staze ne može izgubiti u trgovinskom ratu s Njemačkom i Italijom koje ostvaruju znatan suficit u trgovini s SAD-om.

“Tramp nije glup”, istakao je Vaoufakis na predavanju u bavarskom institutu.

Check Also

Grčka će svim nezaposlenim građanima isplatiti 400 eura pomoći

Grčka je donijela odluku o dodjeli jednokratne pomoći nezaposlenima u iznosu od 400 eura. Isplata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *