Ne zna se koliko i ko trguje bitkoinom u Crnoj Gori

Nema podatka ko u Crnoj Gori radi sa virtuelnim valutama, od kojih je najpoznatija bitkoin, niti koliko se transakcija obavi godišnje, kazali su Pobjedi iz Centralne banke povodom izmjena zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji predviđa da će pravna i fizička lica koja rade sa kriptovalutama morati da prijavljuju transakcije preko 15.000 eura.

Organizacioni dio CBCG zadužen za statistiku platnog bilansa ne raspolaže podacima vezanim za virtuelne valute, odnosno informacijama koliko fizičkih ili pravnih lica se bavi izdavanjem i upravljanjem virtuelnim valutama, niti koliko se takvih transakcija obavi. Podaci koji se prikupljaju s ciljem izrade statistike platnog bilansa su na većem agregatnom nivou od nivoa pojedinačnih transakcija, kao što je trgovanje virtuelnim valutama, te se stoga ove transakcije ne mogu izdvojiti“, objasnili su iz CBCG.

Prijedlog zakona je ušao u skupštinsku proceduru i uskoro bi poslanici o njemu trebalo da glasaju.

Iz Centralne banke podsjećaju da virtuelne valute nijesu zakonsko sredstvo plaćanja u Crnoj Gori i da zbog toga CBCG ne raspolaže podacima koliko pravnih i fizičkih lica obavljaju djelatnost, odnosno poslove vezane za izdavanje i upravljanje ovim valutama, uključujući i usluge mijenjanja u konvencionalne i obrnuto.

Korišćenje virtuelnih valuta u Crnoj Gori, kao ni u eurozoni, nije regulisano”, podsjećaju iz CBCG.

Komentarišući prijedlog da će i oni koji rade sa ovim valutama morati da prijavljuju sve transakcije u protivvrijednosti od 15.000 eura i više, iz CBCG su kazali da će Crna Gora, kao zemlja u procesu pristupanja EU, slijediti regulaciju koju donese Evropska centralna banka.

Podsjetimo da je nedavno u intervjuu Pobjedi direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Vesko Lekić kazao da je prijedlogom zakona predloženo da i firme i fizička lica koja se bave virtuelnim valutama moraju da prijavljuju sumnjive transakcije i sprovode preventivne mjere.

(Pobjeda)

Check Also

UNIQA grupa: Preliminarna dobit za 2020. veća od očekivane uprkos COVID-19

UNIQA je zaključila  2020. godinu, koju je obilježio COVID-19, nadmašivši očekivanja iz aprila 2020. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *