Googleu se sprema 11 milijardi dolara kazne

Nakon što je prošle godine kažnjen s 2,4 milijarde dolara zbog sprečavanja konkurenata u poređenju cijena na internetu, Googleu prijeti novi udarac iz Brisela. Kako tvrde upućeni izvori Financial Timesa bliski Evropskoj komisiji, u idućih desetak dana očekuje se objavljivanje rezultata istrage Evropske komisije u vezi slovljavanja proizvođača telefona na korištenje operativnog sistemaAndroid.

Tri istrage

Kako tvrde izvori, evropska sekretarka Margrethe Vestager navodno će objaviti negativno mišljenje u vezi Googleove prakse. Podsjetimo, istraga u vezi dominacije u segmentu operativnih sistema za pametne telefone najvažnija je od tri istrage koje Brisel vodi protiv američkog internet diva. Iznos kazne za sada je nejasan. Evropski regulator može Googleu “odrezati” kaznu i do 11 milijardi dolara, odnosno 10 posto godišnjih prihoda. No, dosadašnja praksa je pokazala kako se regulator odlučuje za kaznu u donjem dijelu raspona.

Android je operativni sistem koji se koristi u više od 80 posto pametnih telefona u svijetu. Iz tog je razloga ključan izvor Googleovih prihoda u budućnosti s obzirom na sve raširenije korištenje mobilnog interneta. Kada je Evropska komisija otvorila tu najosjetljiviju istragu prije dvije godine, objavila je kako sumnja da je Google proizvođačima telefona postaljao uslov za korištenje Androida preuzimanje i njegove aplikacije, poput pretraživača Chrome i prodavnice sa aplikacijama Google Play.

Pogrešno tumačenje

Proizvođačima je ponuđen i novac za eksluzivno predinstaliranje Googleovih proizvoda. Time je kompanija ograničila razvoj konkurentskih operativnih sistema i tržišnu utakmicu s pretraživačem Chrome. Google je sve te optužbe odbacio. U podnesku u novembru 2016. Google je izjavio kako je Komisija pogrešno protumačila činjenice te nije uključila Apple kao konkurenta Androidu.

Poslovni.hr

Check Also

ePoslovanje: Šta je to eRačun i zašto nam je potreban

Privredna komora i Asocijacija menadžera Crne Gore organizovale su panel na temu „ePoslovanje: Šta je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *