Argentina uzima zajam od 50 milijardi dolara

Dodajte komentar

Argentina i Međunarodni monetarni fond rekli su u četvrtak kako su postigli dogovor o trogodišnjem 50 milijarda dolara teškom standby aranžmanu, koji bi kako kaže vlada trebalo da pruži sigurnost i omogući da se izbjegnu česte krize iz prošlosti ove zemlje.

Argentina je zatražila pomoć MMF-a 8. maja nakon što je njena valuta peso naglo oslabila čak više od 25 posto prema dolaru ove godine u bijegu investitora s brzorastućih tržišta. Kao dio sporazuma, koji još treba potvrditi MMF-ov odbor, argentinska vlada je obećala da će ubrzati planove za smanjivanje fiskalnog deficita jer vlada sada predviđa niži rast i višu inflaciju narednih godina.

Ovaj sporazum predstavlja prekretnicu za Argentinu koja je godinama izbjegavala MMF nakon razorne ekonomske krize 2001-2002 za koju su mnogi Argentinci krivili mjere štednje koje je nametnuo MMF. Okretanje ovom zajmodavcu predsjednika Mauricija Macrija dovelo je do protesta u zemlji.

“Nema čarolije, MMF može pomoći ali Argentinci moraju riješiti svoje probleme”, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Nicolas Dujovne.

Dujovne je rekao kako očekuje da MMF-ov odbor odobri sporazum tokom sastanka 20. juna. Nakon toga, kako je rekao očekuje žurnu isplatu 30 posto sredstava ili oko 15 milijarda dolara.

Argentina će nastojati da smanji fiskalni deficit na 1,3 posto bruto domaćeg proizvoda u 2019., s prethodnih 2,2 posto, rekao je Dujovne. Dogovor traži fiskalnu ravnotežu 2020. i fiskalni višak od 0,5 posto BDP-a u 2021.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *