Najbogatija država na svetu usred pustinje uzgaja – krave (video)

U Kataru, pustinjskoj državi na Bliskom Istoku, možete da vidite prizor iz pitomih krajeva Engleske, ili nekog američkog srednjeg zapada. U velikim štalama, ako se to tako uopšte može nazvati, na mužu čeka stotine krava. Ali, napolju nema zelenih brda – tu je samo pijesak.

Menadžer farme “Baladna”, 50 kilometara udaljene od Dohe, kaže da “prije godinu dana tamo nije bilo skoro nikoga”, a sada se grade kuće, štale i veliki pogoni.

Katar je do sada uvozio mlijeko pa krave nisu bile potrebne, ali je Saudijska Arabija zatvorila granice kako bi kaznila državu za navodno pomaganje islamističkim grupama, i Al-Džazire, medijske kuće koja je kritična prema svim Katarovim susjedima. Diplomate su povukli, a putovanja i trgovinu zabranili i Emirati, Bahrein, Mauritanija i Egipat.

Najbogatija država na svijetu (ako se gleda po paritetu kupovne moći) se za pomoć okrenula Turskoj i Iranu, a građani su vrlo brzo naučili da “süt” na turskom znači mlijeko.

Na farmu je vazdušnom linijom dovezeno 3.400 holštajn krava, a ostatak je došao brodovima – ukupno 14.000 grla.

Katar je sada, barem kad su mliječni proizvodi u pitanju, potpuno nezavisan. Litar mlijeka košta 2.20 dolara, a prodaje se i sir, jogurt i fermentisano piće laban, slično jogurtu.

Sama farma postala je turistička atrakcija za domaćih 2.6 miliona stanovnika. Tamo se dolazi u posjetu kao u neki zabavni park – posjećuje se restoran, rade piknici u parku, djeca diraju krave, piše Express.

Baladna ima i najveće krdo Avasi ovaca na svijetu, njih 40.000, kao i 4.000 koza.

Check Also

Kompanija MTEL apsolutni lider u telekomunikacijama u Crnoj Gori

Kompanija MTEL 15 godina rada proslavlja uz poslovne rezultate koji pokazuju da su proteklih osam …

Leave a Reply

Your email address will not be published.