“Sony” od Arapa kupuje EMI Music

Dodajte komentar

Japanski elektronskli gigant “Sony” planira da za 2,3 milijarde dolara kupi još 60 odsto udjela u izdavačkom preduzeću “EMI Music Publishing”, matičnoj kući diskografske kompanije Motaun i savremenih muzičara kao što su Kanje Vest, Ališa Kiz i Farel Vilijams.

“Sony” već posjeduje 30 odsto EMI-a, tako da će po okončanju kupovine 60-procentnog udjela od kompanije “Mubadala Investment” postati većinski vlasnik sa udjelom od 90 odsto, izjavio je glavni izvršni direktor “Sony”-a Kenićiro Jošida na konferenciji za novinare u Tokiju, prenosi agencija AP.

“EMI”, čije je sjedište u Londonu, trenutno je u vlasništvu konzorcijuma na čijem je čelu “Sony”. To je jedna od najvećih izdavačkih kuća u svijetu.

“Sony” već posjeduje prava na 2,3 miliona muzičkih izdanja, uključujući katalog grupe “Bitls”.

Jošida je rekao da je veoma zadovoljan sporazumom i da je muzička industrija ponovo u usponu u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući rastu servisa za “strimovanje” koji naplaćuju pretplatu.

Očekuje se da će “Sony” uskoro objaviti plan o udaljavanju od proizvodnje tehničkih uređaja radi većeg fokusiranja na pretplatničke servise sa zabavnim sadržajima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *