Mijač: Zgradu Europointa preuzimamo 15. jula

Dodajte komentar

Podgoričanin, odrastao u Staroj Varoši, na trgu Božane Vučinić, to je, prema sopstvenim riječima, Veselin Vesko Mijač, javnosti poznat kao uspješan biznismen i vlasnik švedske kompanije Savana Holding.

Iako je iz Podgorice otišao u Švedsku sa porodicom prije skoro pet decenija, Mijač nije zaboravio domovinu što potvrđuju njegove velike investicije – prije dvije godine postao je vlasnik Mall of Montenegra i hotela Ramada za 24 miliona eura, a sada kupuje i prvu ekološku zgradu u Podgorici Europoint.

Osim o ovim investicijama, Mijač za Dnevne novine govori o svojim planovima i odnosu prema Crnoj Gori.

DN: Ko je Veselin Mijač? Koliko dugo ste u Švedskoj?

Mijač: Podgoričanin, odrastao u Staroj Varoši, na trgu Božane Vučinić. Sa četrnaest godina sam se sa roditeljima preselio u Stokholm. Već četrdeset osam godina sam u Švedskoj.

DN: Šta Vas je opredijelilo da uđete u najnoviji biznis u Crnoj Gori i kupite zgradu Europointa u Podgorici?

Mijač: Zgrada Europoint jedna je od najinteresantnijih zgrada, ne samo sa aspekta Podgorice kao glavnog grada, već i sa aspekta evropskih normativa, ekološki urađena, vrhunskog kvaliteta i u samoj gradnji, i klijentelom na kojoj mogu pozavidjeti velike evropske prijestonice.

DN: Koliko je vrijedna ova investicija i što planirate nakon kupovine ove zgrade, jedinstvene zbog energetskog potencijala koji se oslanja na podzemne vode i korišćenje njihove toplote, putem toplotnih pumpi. Koja će biti namjena ovog objekta u narednom periodu?

Mijač: Prije svega, oslanjanje na prirodne resurse, održavanje ekoloških uslova koji su bitni za očuvanje našeg eko sistema, je jedna od najvećih vrijednosti ove investicije. Novčana vrijednost investicije biće poznata nakon preuzimanja 15. jula. Ne postoji namjera promjene koncepta, to jeste ostaje i dalje izdavanje kancelarijskog prostora i drugih kapaciteta.

DN: Prije dvije godine kupili ste Mall of Montenegro i Hotel Ramadu za 24 miliona eura. Dakle, za dvije godine pojavljujete se sa dvije velike investicije u Podgorici. Da li je ovim izuzetno značajnim ulaganjima prethodilo interesovanje crnogorskiih institucija, biznis asocijacija ili želja da pomognete Crnoj Gori i Podgorici?

Mijač: Odluku za aktivno investiranje u Crnu Goru donio sam nakon ostvarene nezavisnosti 2006. Pozitivna klima za ulaganje je omogućena pravom politikom vlasti u Podgorici i Vlade Crne Gore. Politika Crne Gore je koračanje prema evropskoj uniji i utemeljenju nezavisnosti. Evidentno je da će investicije moje firme i kapital koji je došao iz Švedske vremenom otvoriti prostor i drugim švedskim firmama da osjećaju sigurnost tokom investiranja svog kapitala u Crnu Goru.

DN: Koliko često dolazite u Crnu Goru? 

Mijač: U Crnoj Gori sam svake godine po nekoliko mjeseci, uz kombinaciju rada i odmora.

DN: Kao uspješnom poslovnom čovjeku, šta je, iz Vašeg ugla, potrebno Glavnom gradu i državi koja je na putu ka članstvu u EU?

Mijač: Potrebna je sloga među ljudima kao i bolja informisanost o prednostima ulaska u Evropsku uniju. Veoma je bitno da se ne gubi vrijeme u prepucavanju putem medija, već da svi idu ka postavljenom cilju – ulasku u Evropsku uniju. Da se više piše o tome, a ne o sukobima raznih frakcija.

DN: Šta Vam je najveći izazov?

Mijač: To je pitanje za koje bi trebalo puno stranica i vremena za odgovor…

Nikada nijesam otišao iz Crne Gore

DN: Planirate li neke nove investicije u zemlji koja Vam je domovina? Planirate li da se vratite?

Mijač: Svakako planiram još veće investicije, međutim to će zavisiti od politike koja će se voditi u smislu razvoja Crne Gore prema Evropskoj uniji i prema pravu svojine. Ja nikada nijesam ni otišao iz Crne Gore. To je moj osjećaj, prema tome, već sam se i vratio.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *