Početak bitcoin revolucije? Njemačka banka zamijenila SWIFT transakcije blockchain tehnologijom

Bitbond, njemačka online banka odlučlila je da počne da koristi bitcoin za internacionalne pozajmice novca.

Ovaj servis dozvoljava preduzećima, koja svoje proizvode prodaju online, da pozajme do 50.000 eura.

Ako je vjerovati statistici koju je ova banka objavila, do sada je pozajmila više od 10 miliona dolara uz pomoć ovog sistema.

Bitbond je lansiran 2013. godine, i u Njemačkoj je registrovan kao finansijska institucija 2016. godine. Ova banka sada koristi bitcoin kako bi sprovodila internacionalni transfer novca. Pozajmljeni novac se klijentu šalje uz pomoć bitcoin blockchaina, a kada se transakcija obavi, bitcoini se prebacuju u valutu zemlje iz koje je osoba.

Korišćenje bitcoina za pozajmice čini transfer novca bržim i jeftinijim u poređenju sa drugim metodama koje banke koriste. Trenutno, najveći broj banaka oslanja se na SWIFT mrežu kako bi sprovodile internacionalne transakcije, ali ovaj sistem ima nekoliko mana. Klijenti plaćaju nekoliko naknada za svaki transakciju, a i sam SWIFT ne omogućava prenos novca, već samo bezbjednu komunikaciju o plaćanju između banaka.

U vrijeme lansiranja, SWIFT je uveo revoluciju u internacionalne transakcije svojim SWIFT kodovima koji su transakcije učinili bezbjednijim i bržim.

Sa blockchain tehnologijom, postoji obećanje da ove procese učini još bržim. Zapravo, Ripple protokol za transakcije, koji je povezan sa trećom najvećom kriptovalutom Ripple, razvijen je kao blockchain bazirana alternativa SWIFT servisu.

Transakcije sa kriptovalutama mogu biti obavljene u sekundi, i to bez velikih naknada. Postoji samo jedan posrednik koji se plaća – a to su rudari koji potvrđuju transakciju.

Telegraf

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.