Bez slobodnog dana radi 50.000 radnika

U Crnoj Gori 50.000 radnika radi bez ijednog slobodnog dana, tvrdi koordinator nikšićke Alternative Vesko Pejak. On ističe da ti radnici rade za sve državne i vjerske praznike, a da inspekcije na to ne reaguju.

Osvrnuvši se na skoro obilježeni Praznik rada 1. maj, Pejak je ocijenio da bi taj dan trebalo proglasiti Danom žalosti, a ne danom kada radnici treba da slave.

“Crna Gora na papiru ima osam neradnih dana koje slavimo kao državne praznike i šest dana koji su rezervisani za vjerske praznike. Na Vaskrs u nedjelju su radile sve trgovine, kladionice, butici… Za to vrijeme inspektori rada su bili kod kuće, jer su za njih ti dani bili neradni”, naglasio je Pejak za „Dan“.

Prema njegovim riječima, mnoge državne institucije su spojile prvomajske praznike sa vikendom, dok radnici u privatnom sektoru nijesu imali nijedan slobodan dan.

“Zamislite kakva je to ironija da radnici kod privatnika rade do iznemoglosti, dok radnike u državnom aparatu boli briga za njih. Samo da se podsjetimo, plate radnika u državnom sektoru finansiraju radnici koji rade kod privatnika”, poručio je on.

Pejak navodi da to nije problem koji se rješava prijavama radnika, već nešto što se mora rješavati sistemski.

“Država treba da strogo kažnjava privatnike koji ne poštuju pravo radnika na slobodan dan. Država treba da zatvara ona preduzeća koja radnicima ne uplaćuju doprinose na zaradu. Samo tako će biti zaveden red na tržištu rada”, ocijenio je on.

Prema Pejakovoj procjeni, Crnu Goru će ove godine napustiti najmanje 3.000 mladih ljudi.

Dan

Check Also

Promet na berzi u septembru 873,2 hiljade eura

Ukupan promet na Montenegroberzi u septembru je iznosio 873,22 hiljade eura i bio je 57,27 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.